Duitsland heft transportverbod om mond-en-klauwzeer op, landbouwminister Wiersma reageert ‘voorzichtig positief’

Duitsland heeft het transportverbod dat was ingesteld om mond-en-klauwzeer (mkz) tegen te gaan opgeheven. Dat melden Duitse media vrijdag. „Tot op heden zijn er geen verdere aanwijzingen voor de uitbreiding van mkz”, zegt het landbouwministerie van de deelstaat. In Brandenburg was sinds 10 januari een transportverbod voor evenhoevige dieren – onder andere runderen, varkens en schapen – van kracht.

Het virus werd een week geleden aangetroffen in de buurt van Berlijn, waar drie waterbuffels aan mkz waren overleden. Mond-en-klauwzeer is een besmettelijke virusziekte die sporadisch in Europa voorkomt. In 2001 werden bij een uitbraak in Nederland 300.000 dieren preventief gedood.

Een verdacht geval in de deelstaat Brandenburg had geleid tot zorgen over een nieuwe uitbraak, maar eerder op vrijdag maakte de Duitse minister van landbouw Cem Özdemir (De Groenen) bekend dat er geen nieuwe gevallen van mkz waren geconstateerd. „De geit is godzijdank vrij van mond-en-klauwzeer”, zei Özdemir op radiozender Deutschlandfunk.

Preventieve maatregelen

Na de mkz-uitbraak in Duitsland nam de landbouwminister van deelstaat Brandenburg, Hanka Mittelstädt, preventieve maatregelen, waaronder het ruimen van dieren in de omgeving van de uitbraak. Ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk, de twee landen die het zwaarst getroffen werden door de vorige mkz-uitbraak, namen preventieve maatregelen.

De Nederlandse minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) implementeerde een vervoersverbod voor vleeskalveren en bestelde preventief honderdduizend vaccins. In het Verenigd Koninkrijk geldt momenteel een algeheel importverbod voor Duitse runderen, varkens en schapen.

Minister Wiersma is „voorzichtig positief” over het nieuws uit Duitsland. Maar het betekent nog niet dat Nederland de ingestelde maatregelen los zal laten. Daarvoor wil Wiersma „de laatste labuitslagen en -onderzoeken” afwachten.


Lees ook

Mond-en-klauwzeer is gevreesde ziekte voor de veehouderij

Voor jonge runderen kan mond-en-klauwzeer dodelijk zijn.