Arie Slob wordt verkenner voor nieuwe coalitie Den Haag

Den Haag Vorige week viel de coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA in de gemeente Den Haag over de vraag of oud-wethouder Richard de Mos mag toetreden tot het college. De Mos werd in april vrijgesproken van corruptie.
Arie Slob was in het vorige kabinet minister van Onderwijs en trad onlangs nog op als formateur voor de provincie Zuid-Holland.
Arie Slob was in het vorige kabinet minister van Onderwijs en trad onlangs nog op als formateur voor de provincie Zuid-Holland. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Oud-minister van Onderwijs en voormalig Tweede Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie) wordt verkenner voor een nieuw college in de gemeente Den Haag. Dat heeft de Haagse gemeenteraad maandagavond bekendgemaakt. Vorige week viel in de hofstad de coalitie van D66, VVD, GroenLinks, Partij van de Arbeid en CDA.

Dat laatste gebeurde op instigatie van de VVD. De partij Hart voor Den Haag van Richard de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, wilde na de vrijspraak van de partijleider afgelopen april toetreden tot de coalitie. De VVD wilde dat verzoek eerbiedigen, maar GroenLinks en de PvdA zagen daar geen heil in. Daarop trokken de liberalen de stekker uit het college.

Lees ook: Verzuurde verhoudingen over De Mos breken coalitie

Hart voor Den Haag was eerder lid van de coalitie in Den Haag. Die viel in oktober 2019 toen bekend werd dat het Openbaar Ministerie De Mos en zijn collega-wethouder Rachid Guernaoui wilde vervolgen voor corruptie en schending van het ambtsgeheim. Afgelopen april werd het tweetal vrijgesproken, maar het OM heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.