Profvoetbalsters spreken zich in open brief uit tegen sponsordeal FIFA met Saoedische oliegigant

Ruim honderd profvoetbalsters roepen wereldvoetbalbond FIFA maandag in een open brief op om zijn lucratieve sponsordeal met Saudi Aramco te beëindigen. Volgens de speelsters, onder wie Oranje-aanvoerder Vivianne Miedema, is sponsoring door de Saoedische oliegigant „een middelvinger naar het vrouwenvoetbal”. Ze wijzen daarbij op de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië, met name ook tegen vrouwen.

Ze schrijven onder meer dat het onmogelijk is dat lhbti-spelers, „van wie velen helden zijn in onze sport”, Saudi Aramco promoten, aangezien Saoedi-Arabië lhbti-relaties criminaliseert.

De brief over de in april dit jaar aangekondigde sponsorovereenkomst is ondertekend door 106 voetbalsters uit 24 verschillende landen. Naast Miedema hebben ook de Nederlandse internationals Tessel Middag en Loes Geurts en de aanvoerders van de nationale vrouwenelftallen van Canada, Italië en Kroatië de brief ondertekend. De ondertekenaars worden gesteund door spelersvakbond Fifpro.

Klimaatverandering

Naast de zorgen over mensenrechtenschendingen vinden de voetbalsters ook dat de sponsordeal niet strookt met de belofte van de FIFA om klimaatverandering tegen te gaan. „Tot slot is Saudi Aramco, als het grootste staatsolie- en gasbedrijf ter wereld, een van de bedrijven die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor het verbranden van de toekomst van het voetbal”.

„Het voetbal over de hele wereld wordt vernietigd door extreme hitte, droogte, branden en overstromingen”, schrijven de speelsters. „Terwijl wij allemaal opdraaien voor de gevolgen, harkt Saudi-Arabië zijn winsten binnen. Met de FIFA als cheerleader.”

Volgens Oranje-aanvoerder Miedema staat deze sponsordeal „haaks op FIFA’s eigen beloften als het gaat om mensenrechten en de planeet”.

Saoedi-Arabië organiseert in 2034 het WK voetbal voor mannen en in de nationale competitie spelen grote sterren uit het mannenvoetbal als Cristiano Ronaldo, Neymar en Karim Benzema.


Lees ook

Het WK voetbal kan Saoedi-Arabië niet meer ontgaan en dat is een overwinning voor kroonprins Bin Salman en FIFA-baas Infantino

Het King Abdullah Sports City-stadion in de Soedische stad Jeddah is een van de beoogde speellocaties van het WK voetbal in 2034.