Noodbevel in Apeldoorn vanwege mogelijke acties na aanhoudingen rond boerenprotesten

De gemeente Apeldoorn heeft woensdagavond een noodbevel afgekondigd voor de hele stad Apeldoorn vanwege mogelijke acties. Aanleiding zijn oproepen op social media om met zoveel mogelijk mensen naar het politiebureau te komen, met als doel twee eerder aangehouden mannen te bevrijden, zo schrijft de gemeente in een verklaring. Het tweetal werd maandagavond aangehouden bij de boerenprotesten op de A50. Het noodbevel is om 20.30 uur ingegaan.

De A50 bleef maandag de hele nacht dicht, nadat boeren met zo’n 150 trekkers de snelweg op waren gereden bij Beekbergen en daar asbest in brand hadden gestoken. Een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek werden aangehouden door de politie. Zij worden verdacht van het dumpen van afval en brandstichting. De Apeldoornse burgemeester stelt dat „binnen de grenzen van de wet” veel mogelijkheden zijn om te demonstreren. „Blokkeren van wegen, brandstichting en (dreigingen van) verstoring van de openbare orde en veiligheid staan we niet toe.”

Met het noodbevel kan de politie optreden tegen relschoppers, wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden, zo valt te lezen. Mensen die niet mee werken, kunnen worden aangehouden door de politie. Het is niet bekend tot wanneer het noodbevel van kracht is.

De boerendemonstraties op de A50 en elders in het land zorgde voor verontwaardigde reacties bij politici en de politie. Het OM en de politie voerden woensdag een spoedoverleg met demissionair ministerie van Justitie Dilan Yesilgöz, waarna zij gezamenlijk aankondigden strenger en sneller op te zullen treden wanneer demonstranten de wet overtreden.