Europese temperaturen stijgen dit weekend tot ongekende hoogtes. ‘En het is pas net begonnen’

Hittegolf Italiaanse meteorologen hebben de hittegolf van afgelopen week ‘Cerberus’ genoemd – naar de driekoppige hond die de onderwereld bewaakt in de Griekse mythologie.
Een brandweerman aan het werk in de Griekse stad Nefpolio, waar eerder deze week een bosbrand woedde.
Een brandweerman aan het werk in de Griekse stad Nefpolio, waar eerder deze week een bosbrand woedde. Foto Boutgiotis Evangelos/EPA

Delen van Europa worden deze week getroffen door een hevige hittegolf. Volgens het Europese ruimtevaartagentschap (ESA) krijgen met name Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen te maken met extreme weersomstandigheden. De ESA schreef donderdag: „De temperaturen stijgen deze week tot ongekende hoogtes in heel Europa tijdens een intense en langdurige hitteperiode. En het is pas net begonnen.”

Op Sicilië en Sardinië zullen de temperaturen dit weekend oplopen tot 48 graden, mogelijk wordt zelfs het huidige Europese hitterecord gebroken. Dat stamt uit augustus 2021 – toen werd het 48.8 graden op Sicilië.

Ook in Griekenland lopen de temperaturen op tot ruim boven de 40 graden. De Akropolis in Athene bleef vrijdagmiddag gesloten om toeristen en werknemers te beschermen tegen de hitte. Eerder deze week woedden er bosbranden in delen van Griekenland.

De Dalmatische kust van Kroatië kampt met bosbranden die worden aangewakkerd door stevige winden. Bewoners zijn hun huizen ontvlucht. Inmiddels is de brand onder controle.

Lees ook Hoge sterfte in Europa door de hitte vorige zomer, onderzoekers voorzien meer dan 68.000 doden per jaar

Cerberus en Charon

Italiaanse meteorologen hebben de hittegolf van afgelopen week ‘Cerberus’ gedoopt — naar de driekoppige hond die de onderwereld bewaakt in de Griekse mythologie. Aankomende week noemen ze ‘Charon’, naar de veerman die in de Griekse mythologie de overledenen over de rivier de Styx naar het dodenrijk verscheept.

Afgelopen juni was wereldwijd gemiddeld ook al de heetste junimaand ooit gemeten, aldus de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Ook is er nog nooit een eerste week van juli gemeten die zo heet was: gemiddeld genomen was het 17.24 graden, 0.3 graden warmer dan het vorige record. De temperaturen zijn deels zo hoog door het klimaatfenomeen El Niño, dat zorgt voor hogere temperaturen over heel de wereld. Christopher Hewitt, WMO-directeur klimaatdiensten zei: „We bevinden ons op onbekend terrein en we kunnen verwachten dat er meer records zullen sneuvelen naarmate El Niño zich verder ontwikkelt. Deze gevolgen zullen zich uitstrekken tot 2024. Dit is verontrustend nieuws voor de planeet.”