Aruba houdt op 6 december verkiezingen. Op voorhand blijken vooral jongeren kritisch op de ‘oude politiek’. „Ze hebben liever dat we weer onder Nederlands gezag komen.” Welke andere thema’s domineren deze vervroegde stembusgang? Deze en drie andere vragen.
1 Waarom worden eigenlijk nu verkiezingen gehouden op Aruba?
Op 9 september viel het vorige kabinet, geleid door Evelyn Wever-Croes. Haar partij, de MEP (Movimiento Electoral di Pueblo) kreeg ruzie met de kleinere coalitiepartner RAIZ (Roots), die de parlementsvoorzitter van de Staten zou leveren. Er waren al spanningen in de coalitie, over economisch beleid en invoering van het homohuwelijk. RAIZ trok de steun in voor de conservatieve MEP-kandidaatvoorzitter omdat die in mei bij het Statendebat over het homohuwelijk de stemprocedure had geprobeerd te beïnvloeden.
De MEP vroeg de gouverneur verkiezingen uit te schrijven voor 6 december, waardoor krap drie maanden campagne kon worden gevoerd. „Gewoonlijk zie je bij verkiezingen overal vlaggen en posters van de grote partijen, maar nu is dat minder,” zegt Miguel Mansur, lijsttrekker van oppositiepartij Accion 21.
Volgens Mansur komt dit ook omdat de grote partijen minder geld en cadeaus geven voor de stem van de kiezer. „Alle particuliere donaties aan partijen worden geregistreerd en zijn gebonden aan een maximum van 50.000 Antilliaanse gulden (ruim 26.000 euro) per donateur. Het toezicht is strenger en er lopen veel rechtszaken tegen corrupte politici. Die passen nu meer op.”
2 Welke thema’s domineren de campagne?
Aruba ontving in 2023 ruim 1,2 miljoen toeristen: een record, zeker na de magere coronajaren, waarin het toerisme stilviel. Daardoor groeit de economie, maar tegelijkertijd stijgen de prijzen. De hoge kosten voor het levensonderhoud staan deze verkiezingen centraal. Een kwart van de bevolking heeft moeite om rond te komen, vooral ouderen en migranten.
„De armoede is hier wel relatief,” vindt Tito Laclé, hoofdredacteur van nieuwssite NoticiaCla. „Komende maand gaan drie nieuwe hotels open. Daar zoeken ze bartenders, kamermeisjes, noem maar op. Er zijn duizenden mensen nodig. Maar veel Arubanen willen daar niet werken. De lonen zijn laag en het werk heeft weinig status.”
Verreweg het meeste personeel komt uit Venezuela. Op Aruba verblijven 17.000 illegale Venezolanen. Daarmee heeft het eiland het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld: een op de vijf inwoners. In de Arubaanse asielwetgeving ontbreken voorzieningen als juridische bijstand en toezicht op de behandeling van kinderen. Veel vluchtelingen wonen in gebrekkige detentiecentra, aldus een rapport van Amnesty uit oktober. Sommige Venezolaanse vrouwen en kinderen verblijven in zeecontainers. De mannen werken veelal illegaal in de bouw.
Lees ook
Arubaans minister aangehouden in onderzoek naar verstrekken verblijfsvergunningen
3 Is de kwestie rond de illegalen een electoraal thema?
Niet zozeer tijdens debatten, maar indirect speelt het een rol. Op 8 oktober werd Glenbert Croes, demissionair minister van Arbeid, Energie en Integratie (MEP), aangehouden op verdenking van fraude met werk- en verblijfsvergunningen. De arrestatie is overigens extra schadelijk voor de MEP, want hij is een neef van demissionair premier Evelyn Wever-Croes.
Er spelen meer rechtszaken tegen politici. Tegen oud-minister Otmar Oduber (Ruimtelijke Ontwikkeling, POR), die in het eerste kabinet Wever-Croes zat, werd eind november bijvoorbeeld drie jaar cel geëist vanwege omkoping en oplichting met erfpachtgronden. Desondanks neemt Oduber vrijdag aan de Statenverkiezingen deel.
In een rapport van Transparency International uit 2022 wordt Aruba beschreven als een gemeenschap met „weinig vertrouwen” in het openbaar bestuur, omdat vaak mensen worden benoemd vanwege hun familieconnecties, zoals in het ambtenarenapparaat. „We hebben hier ook opvallend veel ambtenaren: 4.500,” stelt Miguel Mansur. „Op Curaçao maar 2.900, terwijl de bevolking daar anderhalf keer groter is.”
Volgens hem heeft vooral de jonge generatie genoeg van het nepotisme. „Bij een informele peiling op de Universiteit van Aruba stemde onlangs een meerderheid voor het opheffen van het Arubaanse zelfbestuur. De studenten hebben liever dat we weer onder Nederlands gezag komen.”
4 Hoe denken Arubanen over de verhoudingen met Nederland?
„Hier draait alles om de relaties met Den Haag”, stelt Tito Laclé. „Per partij lopen de meningen wat uiteen, maar de meerderheid wil door met Nederland. Onafhankelijkheid is geen issue.”
Wel heerst ongenoegen over de rente van 5,1 procent die Aruba aan Den Haag betaalt voor de leningen ter waarde van 500 miljoen euro, die de regering tijdens de coronacrisis moest afsluiten. „De AVP roept dat ze bij een overwinning direct naar Nederland vliegen om de onderhandelingen te heropenen. Maar dat is niet realistisch,” aldus Laclé.
Ook ziet Laclé dat jongeren zich sterker laten gelden in deze verkiezingen. „Waar de oudere generatie zich liet betalen voor haar stem, staan millennials kritischer tegenover de grote conservatieve partijen. Ze denken moderner en stemmen anders. De komende jaren gaat een omslag komen.”
De vraag blijft niettemin: wint MEP of AVP? Sinds Aruba in 1986 zelfbestuur kreeg, hebben deze partijen om beurten de macht gehad, steeds met een kleinere coalitiepartner. In de christen-democratische AVP (Arubaanse Volkspartij) is de familie van oud-premier Henny Eman bepalend. Maar „de kleinere partijen willen Mike Eman, broer van Henny, niet als premier,” zegt Mansur.
Ook zeggen kleine partijen niet met de MEP samen te willen werken, omdat die al lang regeert en verwikkeld is in corruptiezaken. Maar dat lijkt ook een onderhandelingsstrategie. „De twee grote partijen hebben de kleinere nodig. Die bepalen straks wie gaat regeren.”
Lees ook
Homohuwelijk in Caribisch Nederland: ‘Gays trouwen in Nederland en doen hier alsof ze hetero zijn’
