Niet de vraag, maar de toon was voor staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC) reden om al na vier maanden zijn ontslag in te dienen bij premier Dick Schoof. Onverteerbaar, noemde hij de manier waarop hij door Geert Wilders behandeld werd. Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief PVV, wilde van hem weten waar hij een pensioen van 6 miljoen euro in had geïnvesteerd.
Idsinga, zei hij vrijdagmiddag, zal daar later volledig inzage in geven. Maar niet als staatssecretaris. In besturen heeft hij, als het op deze manier moet, geen trek meer.
Begin deze week publiceerde RTL Nieuws een bericht over de aandelen, obligaties en andere beleggingen van Idsinga. Als staatssecretaris Financiën gaat hij over de belastingregels en heeft hij daardoor invloed op winstgevenheid van bedrijven. Maar Idsinga zei dat hij zijn financiële belangen afgelopen zomer al had besproken met de formateur en weigerde verder uitleg te geven. Hij vond het privé.
Zijn antwoord maakte hem lijdend voorwerp in een discussie over transparantie die de Tweede Kamer al langer voert. Idsinga’s NSC-partijleider Pieter Omtzigt was een strenge en prominente stem in dat debat, maar deze keer waren het Kamerleden van D66, GroenLinks-PvdA en SP die Kamervragen stelden. Zij vonden dat Idsinga als staatssecretaris meer uitleg moest geven om zorgen om mogelijke belangenverstrengeling weg te nemen.
Miljoenenbelangen
En Wilders volgde dinsdag twitterend, zoals hij dat vaker doet. „Lijkt me geen goed bestuur en niet dragend gemotiveerd, dus maar beter openbaar maken die miljoenenbelangen!”
Dragend gemotiveerd verwijst naar de asielonderhandelingen afgelopen weken. Wilders wilde een noodwet voor asielmaatregelen waarmee het kabinet tijdelijk het parlement kon omzeilen. Daar was volgens het hoofdlijnenakkoord, op verzoek van Omtzigt, een dragende motivering voor nodig. De motivering bleek onvindbaar, dus ging een noodwet niet door. ‘Goed bestuur’ slaat op de belofte van transparant en integer bestuur, waarmee NSC met succes campagne voerde. De tweet lijkt daarmee ook een manier om NSC terug te pakken.
Idsinga zei dat hij alle procedures over zijn investeringen had gevolgd
Idsinga was geraakt door het gebrek aan vertrouwen in hem en de manier waarop Wilders hem aansprak. Hij had, zei hij, alle procedures die horen bij het openbaar maken van financiële belangen gevolgd. Formateur Richard van Zwol en hij hadden zijn financiële belangen besproken onder toeziend oog van de landsadvocaat, zei hij. Van Zwol wijdt in zijn eindverslag een uitgebreide passage aan Idsinga’s investeringen. Voor Idsinga voelde het verzoek om openheid daarom als een mes op de keel. Zijn onafhankelijkheid werd in twijfel getrokken, vond hij. „Ik zet daarom een streep in het zand.”
Idsinga verdiende de 6 miljoen euro als fiscaal adviseur bij een groot advocatenkantoor op de Zuidas. Via kantoorgenoot en senator Mirjam de Blécourt kwam hij in 2020 bij de VVD terecht. Hij wilde, nadat hij goed verdiend had in de advocatuur, iets teruggeven aan de maatschappij, zei hij tijdens een hoorzitting afgelopen zomer. Maart 2021 is hij als 33ste Tweede Kamerlid van de VVD verkozen. In zijn dik twee jaar als VVD’er opereerde hij vooral op de achtergrond.
Btw-verhoging
Uit bewondering voor Omtzigt maakte hij in de zomer van 2023 de overstap van de VVD naar NSC, zegt hij. Bij de verkiezingen in 2023 werd hij opnieuw verkozen, voor de NSC. Toen NSC in het kabinet stapte, werd hij staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst. Het was zijn verantwoordelijkheid om een nieuwe manier te vinden waarop vermogens moesten worden belast, na een uitspraak van de Hoge Raad in 2021.
Het vertrek van Idsinga zal de sfeer in een toch al wankele coalitie niet verbeteren. Die nieuwe staatssecretaris moet zich in sneltreinvaart inlezen in het Belastingplan van dit kabinet, waarover de Tweede Kamer maandag met Idsinga zou vergaderen.