Er waren emoties, tranen zelfs, toen vorige week maandag de laatste asielzoekers voor de deur van hotel Atlantic in Kijkduin afscheid van elkaar namen. Ook hotelmedewerkers liet hun vertrek, na bijna twee maanden verblijf, niet onberoerd. „Er zaten meiden van mijn leeftijd bij”, vertelt Kim, restaurantmedewerker. „Ik heb met twee collega’s afgesproken dat we ze nog gaan opzoeken, in dat opvangcentrum bij Schiphol.”
Enkele dagen na hun vertrek herinnert in het hotel niets meer aan de politieke commotie en het mediaspektakel die losbarstten toen bekend werd dat 120 asielzoekers uit Ter Apel hier tijdelijk onderdak zouden krijgen. De hotellobby oogt verlaten, de receptie onbezet. Veel buurtbewoners hadden nauwelijks in de gaten dat de groep alweer was vertrokken. Niet per touringcar, zoals ze waren gekomen, maar per taxi, in groepjes van vier.
Hoe anders was hun aankomst, op 26 november vorig jaar. Geert Wilders (PVV) had vier dagen eerder de Kamerverkiezingen gewonnen met juist een mínder asielzoekers-boodschap. „Hoe verzin je het. In het hart van onze familie badplaats Kijkduin”, postte de Haagse VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg op X. PVV en de grootste fractie in de raad, Hart voor Den Haag van Richard de Mos, volgden snel: „Den Haag heeft net gestemd op partijen tegen meer opvang van asielzoekers”, reageerde PVV-raadslid Sebastian Kruis. De mediastorm die volgde, maakte de badplaats Kijkduin het middelpunt van het vluchtelingendebat.
Lees ook
Boosheid over komst asielzoekers naar Kijkduin: ‘Wilders heeft toch niet voor niets gewonnen?’
Een sisser
Hotelpersoneel kreeg het in de dagen erna voor de kiezen. Op zondag, de dag van aankomst, kwam een groep boze ‘kampers’ luidruchtig verhaal halen in de lobby van het hotel. En de volgende dagen was de vleugel waar de asielzoekers verbleven mikpunt van gegooide eieren. „Daar reageerden die vluchtelingen rustig op”, zegt Kim. „Ze hadden wel erger meegemaakt, voordat ze in Nederland waren.”
De verhoudingen kwamen de volgende dinsdag verder op scherp te staan, toen Wilders zichzelf uitnodigde voor een bewonersbijeenkomst, vlak bij de boulevard. In het hotel werd de beveiliging opgeschroefd en burgemeester Jan van Zanen liet uitzoeken of Wilders’ komst rellen zou veroorzaken. Het liep met een sisser af, Wilders hield het bij een kort persmoment voor de boulevard. Daarna vertrok hij weer.
En zo keerde ook de rust terug. De voorspelde criminaliteitsgolf of ernstige incidenten bleven uit, aldus de politie en het COA. Ook VVD’er Van Basten Batenburg erkent dat zich niets noemenswaardigs heeft voorgedaan. „Horeca-ondernemers klaagden over omzetverliezen, maar dat kan ook aan de inflatie liggen.” Journalisten van Omroep West en De Groene Amsterdammer schreven zich dagenlang als gast in, ook zij constateerden geen incidenten.
De permanente politiesurveillance en het bewakingspersoneel van het COA zijn vertrokken. De vraag rest waarom in november zo verbeten werd gereageerd. Hotel Atlantic stond al langer op de lijst van noodopvanglocaties, voor wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) was het beroep dat COA deed op de gemeente geen verrassing. Er was sprake van een acute noodsituatie in Ter Apel.
Inspraak en spoeddebat
Maar had de gemeente dan tóch de verkiezingsuitslag over het hoofd gezien? Voor Natascha Leijendekkers, ondernemer in het nieuwe winkelcentrum bij de boulevard, speelde die geen enkele rol. Ze was er op dinsdag bij, op de informatieavond voor de buurt. Een dag later was ze ook inspreker bij een spoeddebat in de raad. Omdat ze maar niet kon begrijpen waarom het gemeentebestuur uitgerekend dat kwetsbare stadsdeel Kijkduin had uitgekozen, zegt ze achteraf. Kwetsbaar omdat de badplaats ingrijpend wordt verbouwd, waardoor de boulevard en omgeving al tijden een grote bouwput vormen. Met appartemententorens in aanbouw, een parkeergarage waarvan de aanleg maar niet wil vlotten en nieuwe winkels die nog vóór het zomerseizoen moeten worden opgeleverd.
Het ging Leijendekkers en de andere startende ondernemers erom Kijkduin weer de allure van Scheveningen te geven. Zelf wil ze nog voor het zomerseizoen haar parfumerie in ‘Nieuw Kijkduin’ openen. „Dus was mijn boodschap: kijk eens naar al die mensen die er al jaren mee bezig zijn. In plaats daarvan kwam van het ene op het andere moment de mededeling over die asielzoekers.”
Kijkduin als verwaarloosd stadsdeel, het was haar ook ingefluisterd door raadsleden, onder wie VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg: „De urgentie van Kijkduin staat niet op het netvlies van de gemeenteraad”, kreeg ze van haar te horen. „Daarom heb ik ingesproken.” Ze wilden gehoord worden door het stadsbestuur, dat was een belangrijke reden voor het buurtprotest, niet de angst voor overlast. Die was er ook nauwelijks, constateert ze. „Maar we vragen al zo lang om aandacht voor onze pogingen om de badplaats nieuw leven in te blazen. En de betrokkenheid van het gemeentebestuur is zó gering.”
„Ze wisten nauwelijks wat er speelt in Kijkduin”, zegt Van Basten Batenburg. „Er was geen rekening gehouden met de publicitaire schade voor Kijkduin. Om dan uitgerekend daar, in een hotel dat centraal in die badplaats ligt, asielzoekers te plaatsen, was een grote fout.” Ook oud-staatssecretaris Rita Verdonk, tegenwoordig gemeenteraadslid van de fractie Hart voor Den Haag, vindt dat het gemeentebestuur de gevoelens in Kijkduin verkeerd heeft ingeschat. „Het college beriep zich op overmacht, op een acute noodsituatie, waardoor vooraf informeren niet mogelijk was. Dat willen wij niet meer. Die spoedeisende besluitvorming zonder inspraak moet van tafel.”
De VVD heeft die eis inmiddels in een raadsnotitie vervat. Inspraak voor noodopvang of nieuwe asielcentra moet op dezelfde manier worden georganiseerd als, pakweg, de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers. Binnenkort komt het college met een reactie op dat VVD-voorstel, zo mogelijk nog voordat een lichting nieuwe asielzoekers arriveert. Want het gemeentebestuur verwacht na Kijkduin nog eens 1.500 asielzoekers en 1.250 Oekraïense vluchtelingen te moeten huisvesten. En als de spreidingswet doorgaat, kunnen volgens een woordvoerder die getallen zelfs groter worden. De VVD wacht de voorstellen af, zegt Van Basten Batenburg. Maar Kijkduin blijft wat haar betreft voorlopig buiten schot. Die badplaats moet juist krijgen wat het tekort is gekomen: „Meer liefde en aandacht van het gemeentebestuur.”
Lees ook
Midden in formatiegesprekken over rechtse coalitie steunt een verdeelde VVD toch de spreidingswet