John Prescott was meer dan de Labour-politicus die met een kiezer op de vuist ging

De „zestig seconden” waarin John Prescott met een kiezer op de vuist ging omdat die een ei op hem had stukgeslagen, zouden bij zijn overlijden „het enige zijn wat van me overblijft bij het nieuws”, voorspelde Prescott eens. Daar heeft hij ongelijk in gekregen. Britse media kwamen donderdag met uitgebreide necrologieën en lieten zijn vroegere collega’s voluit herinneringen aan hem ophalen.

Donderdag maakte zijn vrouw bekend dat John Prescott (86) is overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Van 1997 tot 2007 was Prescott vicepremier onder Labour-leider Tony Blair en in die jaren was hij één van de belangrijkste politici van het Verenigd Koninkrijk. Prescott hielp Blair met het moderniseren van de Labour-partij en had een centrale rol in de campagnes voor de Lagerhuisverkiezingen.

John Leslie Prescott werd in 1938 geboren in een socialistisch arbeidersgezin in Wales. Zijn vader zat bij de spoorwegen en zijn moeders familie werkte in de mijnen. Op zijn vijftiende ging Prescott van school om te gaan werken, hij kwam in de scheepvaart terecht. Hij werd actief bij de vakbond en kwam zo ook bij Labour uit. In 1970 werd Prescott verkozen voor het Lagerhuis en daar liet hij een klassiek links geluid horen. Hij was bijvoorbeeld fel tegen de privatisering van de spoorwegen die de Conservatieve regering onder toenmalig premier Thatcher doorvoerde.

In 1994 stelde John Prescott zich kandidaat voor het partijleiderschap van Labour, maar de meer neoliberaal georiënteerde Tony Blair won. Blair stelde hem wel als plaatsvervangend leider aan. „Ik wist dat ik geen kans maakte. Maar nu had ik wel de gelegenheid mijn beleidsplannen onder de aandacht te brengen”, schreef Prescott daar achteraf over in zijn memoires.

John Prescott (rechts) met Tony Blair tijdens een Labour-congres in 2002 in Blackpool.
Foto Mary Evans Picture Library Ltd./ANP

Afstand van inval Irak

Met zijn working class-achtergrond stond Prescott niet bepaald bekend als diplomatiek wonder. Toch speelde hij een belangrijke rol in de tot-standkoming van het Kyoto-verdrag eind 1997, dat was de eerste keer dat landen internationaal afspraken maakten over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Als minister voor milieu en transport vloog Prescott de wereld rond om de onderhandelingen voor te bereiden. Ook na ‘Kyoto’ bleef hij campagne voeren tegen de oorzaken van klimaatverandering en hij vond dat rijkere landen hierin een grote verantwoordelijkheid hadden.

Aan het einde van Blairs regeerperiode nam Prescott op sommige gebieden afstand van hem. Zo distantieerde hij zich van de controversiële inval van de Verenigde Staten en het VK in Irak, in 2003. Verder bleef Prescott altijd loyaal aan Labour en aan de partijleiders die na Blair kwamen.

„John had een volkomen andere achtergrond dan ik en kon delen van ons electoraat bereiken waar ik geen toegang toe had”, zei Tony Blair donderdag tegen de BBC over hem. Zeker in de laatste jaren van Blairs leiderschap stond Prescott bekend als bemiddelaar tussen Blair en zijn minister van Financiën Gordon Brown. Die twee vochten elkaar soms politiek de tent uit. Blair, daarover: „Dat deel was er ook, ja. John vond dat hij een brugfunctie had en dat was ook echt zo.”