Duitse supermarkten lokken Nederlandse klanten. Retailwebsite Distrifood ging op tournee en zag dat supermarkten over de grens Nederlandse koopjesjagers weten te trekken.
Over de grens bij Oeding, vlakbij het Gelderse Winterswijk, zagen de Distrifooders dat in het Nederlands tabak wordt aangeprezen (11 euro voor een pakje halfzware Drum). Bij supermarkt Rewe staat een Nederlands bord dat Nederlanders aanmoedigt de app van Rewe te downloaden. Bij Edeka in Bocholt zou 60 procent van de klanten uit Nederlanders bestaan.
De grenshandel gaat overigens twee kanten op. Veel Duitsers gaan naar de discounter Prijshamer (“Immer günstig!”) in Winterswijk voor goedkopere koffie en paracetamol.
De aanname dat een kar vol boodschappen in Nederland duurder is dan Duitsland en België, klopt niet, blijkt uit prijsvergelijkingen van de Europese Commissie waarover NRC eerder schreef. Nederlanders profiteren ervan dat supermarkten in Nederland relatief veel aanbiedingen hebben.
De omzet komt dan ook voor een steeds groter deel uit promotieacties. Ook het Distrifood-artikel laat weer zien: voor ‘knalprijzen’ rijden Nederlanders graag een stukje om.
De grote bedrijven van de aardbol overspoelen ons op dit moment met hun kwartaalcijfers. Bijna elke dag krijgen we daardoor wat meer inzicht in de gevolgen van het heffingenbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.
Extra boeiend is de auto-industrie, die al iets langer blootgesteld is aan heffingen dan andere sectoren. Veel grote namen hebben hun voorspellingen voor 2025 al geschrapt of omlaag bijgesteld als gevolg van heffingen. Vanochtend meldde het Japanse Toyota dat het voor april en mei een kostenpost van 1,25 miljard dollar verwacht als gevolg van het handelsbeleid van Trump. Voor heel 2025 denkt de grootste autobouwer ter wereld (meer dan 350.000 werknemers) 21 procent minder winst te behalen.
De toekomst is erg lastig te voorspellen, benadrukte topman Koji Sato. „Maar op dit moment gelden er heffingen, en die hebben we verwerkt in onze voorspellingen voor dit jaar.” Met andere woorden: de voorspellingen zijn ook maar gebaseerd op de weinige informatie die er nu is.
Toyota is een grote exporteur van auto’s richting de Verenigde Staten. Daar heeft het ook eigen fabrieken, maar niet voldoende om de gehele markt te bedienen. Op auto’s heeft Trump heffingen van 25 procent ingevoerd.
Op de economieredactie maakten we de afgelopen dagen een overzichtsstuk over wat de kwartaalcijfers van bedrijven tot nu toe zeggen over het beleid van Trump. Dat is hier te lezen:
Lees ook
Van Barbie tot Boeing: deze sectoren voelen de ‘Trump-dip’ nu al
Het is een klassiek dilemma. Als ondernemer moet je bouwen aan het heden, de activiteiten waar je nu je geld mee verdient, én aan de toekomst, waar straks de winst wordt gemaakt. ‘Run’ en ‘change’. Hoe combineer je dit op een slimme manier? Schrijver, onderzoeker en adviseur Scott Anthony adviseert ondernemers om te werken aan ‘dual transformation’. Dat is het perfectioneren van de bedrijfsvoering van vandaag én het creëren van de business van morgen, los van elkaar, maar met een intelligente verbinding.
Transformatie A
De eerste transformatie draait om het optimaliseren, herstructureren en moderniseren van wat vandaag werkt. Alles wat je doet om problemen voor je klanten op te lossen en waar je nu je geld mee verdient, probeer je voortdurend te verbeteren. Dat reikt verder dan alles een beetje sneller en goedkoper doen. Een van Anthony’s favoriete voorbeelden is Netflix. Dat ging van het verzenden van dvd’s per post, naar streaming en het produceren van eigen films en series. Netflix bedient nog steeds dezelfde markt, maar op een nieuwe manier.
Transformatie B
De tweede transformatie is het bouwen van start-ups naast het bestaande bedrijf. Het doel is om door te experimenteren te leren waar in de toekomst winst mee kan worden gemaakt. Binnen huidige of nieuwe markten. Anthony noemt als voorbeeld Amazon Web Services (AWS). Online warenhuis Amazon richtte zo’n 25 jaar geleden een intern bedrijfsonderdeel op voor snelle, flexibele toegang tot computeropslag en rekenkracht. Omdat men zich realiseerde dat andere bedrijven weleens dezelfde behoefte konden hebben, werd in 2006 AWS gelanceerd. Nu is dit wereldwijd de grootste aanbieder van online computerdiensten, met een omzet van 107,6 miljard dollar in 2024.
De brug tussen A en B
De grote uitdaging, stelt Anthony, is het vinden van een brug tussen transformatie A en B. Dat doe je door op zoek te gaan naar unieke, bestaande capaciteiten binnen je bedrijf en deze in te zetten bij het werken aan de toekomst. Zoals Amazon deed met zijn ervaring in cloudcomputing. Een ander mooi voorbeeld is het Japanse bedrijf Fujifilm. Ooit groot in filmrolletjes, is het bedrijf nu onder meer succesvol in cosmetica. Verbindende schakel? Kennis en kunde rond het eiwit collageen. Dat is niet alleen een grondstof voor filmrolletjes, maar ook het belangrijkste bestanddeel van de menselijke huid.
Dus? Als ondernemer moet je (A) het bestaande optimaliseren én (B) nieuwe dingen proberen. Behandel deze twee transformaties als gescheiden werelden. Heb je een groot bedrijf? Richt een apart team of nieuw bedrijf op. Onderneem je in je eentje? Reserveer een vast dagdeel per week voor het werken aan je toekomst. Maar – belangrijk advies – zorg wél dat B gebruikmaakt van de unieke kennis en ervaring van A. Dat levert een groot voordeel op ten opzichte van de concurrentie.
Zo combineer je ‘run’ en ‘change’ en bouw je aan de volgende versie van je onderneming.
Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.
De Ieren lobbyen binnen de EU om sociale mediaplatformen verplicht te gaan laten checken of adverteerders wel echt bestaan. In het Ierse voorstel zouden de platformen waarop wordt geadverteerd (denk Instagram, Facebook, TikTok, X, et cetera) moeten checken of de adverteerder wel een legitiem bedrijf is. Dat meldde de Irish Times gisteren, die het voorstel heeft ingezien, en wordt vandaag ook in de FTbesproken.
Het gaat om een amendement op een door de Europese Commissie voorgestelde regulering voor financiële transacties. Volgens dat voorstel moeten banken en andere betaaldienstverleners klanten die in dit soort scams zijn getrapt onder voorwaarden hun geld teruggeven.
Ik kan niet direct beoordelen hoe kansrijk de Ierse lobby én de voorgestelde methode zijn, maar het debat is interessant en relevant. Wie heeft welke verantwoordelijkheid bij het bestrijden van de enorme hoeveelheid nepadvertenties, nepbedrijven, nepbeleggingssites en ‘testimonials’ van bekende mensen die daar in werkelijkheid niets mee te maken hebben?
Natuurlijk moeten internetgebruikers alert en voorzichtig zijn, zeker als het transacties en beleggingen betreft, maar met de steeds geraffineerdere trucs (dank AI!) kun je het mensen ook amper kwalijk nemen dat de criminelen soms succesvol zijn. Misschien niet gek om dan ook te kijken naar andere partijen die de fraude onbedoeld helpen uitvoeren.