Engeland beslecht strijd met thuisland Australië en plaatst zich voor WK-finale

Voetbal Met de 3-1 overwinning op traditionele rivaal Australië lukt het Engeland eindelijk om de WK-finale te halen. Thuisland Australië sluit een verdienstelijk WK af.
Het was Engelands derde poging om de WK-finale te bereiken.
Het was Engelands derde poging om de WK-finale te bereiken. Foto David Gray/AFP

Engeland neemt het zondag in haar eerste WK-finale op tegen Spanje. Ten koste van Australië verzekerde het land zich woensdag van een plek bij de laatste twee met een 3-1 overwinning in een spannend duel. De Engelse triomf maakt van Sarina Wiegman de eerste bondscoach die met twee landen een WK-finale bereikt. Vier jaar geleden strandde ze nog met het Nederlands elftal in de finale. Met de overwinning bedwongen Wiegman en haar team thuisland Australië, dat kan terugblikken op een verdienstelijk toernooi. Met de overwinning op traditionele rivaal Australië lukt het Engeland eindelijk – het is haar derde poging – om de eindstrijd van een wereldkampioenschap te bereiken.

Al vroeg in het duel tekenden de wedstrijdverhoudingen zich af: een heersend Engeland met het gros van het balbezit tegenover de Australiërs die met fysiek spel en een sterke organisatie de offensieve Engelse golven probeerden tegen te houden. Die dominantie werd pas in de 36ste minuut omgezet in een openingsdoelpunt. Op aangeven van Alessia Russo besloot Manchester United-middenvelder Ella Toone met een keiharde maar beheerste knal in de kruising.

Lees ook: Bescheiden en toegankelijk: zo maakt de Australische ploeg van voetbal de populairste sport in het land

Pas in de tweede helft, kort na een uur spelen, hadden de Australiërs een passend antwoord klaar voor het Engelse voetbalgeweld. Het was Chelsea-spits Sam Kerr die Australië terug in de wedstrijd bracht met een geplaatst afstandsschot in de linkerbovenhoek na een individuele actie. Maar kort daarna profiteerde Lauren Hemp van een individuele fout in de verdediging en drukte de overgebleven Australische hoop de kop in. Russo zorgde in de slotfase nog voor de absolute zekerheid (3-1). In de finale treft Engeland zondag Spanje, dat met een bijzondere voetbalgeneratie eindelijk een prijs hoopt te winnen, na een reeks teleurstellingen op EK’s en WK’s.