Tennisser Jannik Sinner is voor drie maanden geschorst voor dopinggebruik na een overtreding van maart vorig jaar. Aanvankelijk ging Sinner vrijuit na twee positieve tests op de verboden stof clostebol, een lichte anabole steroïde met een spierversterkende werking. Nadat dopingautoriteit WADA in beroep ging, komt de nummer 1 van de wereld met de dopingautoriteit nu een schorsing overeen van 9 februari tot en met 4 mei.
Aanvankelijk ging de International Tennis Integrity Agency (ITIA) mee in Sinners uitleg dat de clostebol in zijn dopingtest te wijten was aan een massage van een trainer die het middel had gebruikt voor een snee in zijn vinger. De concentratie van de stof was bijzonder laag, maar dopingautoriteit WADA ging in beroep en wilde één tot twee jaar schorsing afdwingen.
De dopingautoriteit zegt nu te geloven dat Sinner niet wist van de overtreding en dat het gebruik hem ook geen sportief voordeel opleverde. Wel houdt de WADA hem verantwoordelijk voor „nalatigheid van leden van zijn entourage”. Gezien „de unieke feiten van deze zaak, wordt een schorsing van drie maanden als een passende uitkomst beschouwd”, schrijft WADA op haar website.
De nu overeengekomen periode had voor Sinner, die in januari nog de Australian Open won, een stuk ongunstiger uit kunnen pakken. Het volgende grandslamtoernooi, Roland-Garros in Parijs, begint op 25 mei. Op 7 mei zou Sinner met een thuiswedstrijd op het tennistoernooi van Rome zijn rentree kunnen maken. Wel mist de Italiaan de komende maanden de lucratieve masterstoernooien in de Verenigde Staten.
Moeder: „Onze zoon is net dertien jaar en zit in de eerste klas van de middelbare school. Hij heeft op zijn nieuwe school zijn draai gevonden, dat ging heel voorspoedig. Ik ben het alleen niet eens met zijn vriendenkeuze. Hij is zelf rustig, maar de vrienden die hij kiest zijn rebels. In de zin van: vechtpartijtjes, illegaal vuurwerk afsteken, brutaal doen. Ik snap dat hij dit interessant vindt, maar ik baal als een stekker, want hoe beïnvloedbaar is hij? Ik heb onlangs benoemd dat ik het gedrag van die jongens niet zie zitten, maar hij zegt dat ze dat nu niet meer doen. Hoe meer ik afraad om met dit groepje om te gaan, des te aantrekkelijker hij het lijkt te vinden.”
Naam en woonplaats zijn bij de redactie bekend. De rubriek Opgevoed is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]
Betrokken blijven
Angelique Boering: „Ik snap dat u bezorgd bent. Jongeren in deze leeftijd zoeken vaker risico’s op. In recent onderzoek gaf een op de drie ondervraagde tieners aan in het afgelopen jaar iets te hebben gedaan dat eigenlijk niet mocht. Het is een periode van identiteitsontwikkeling waarin ze gaan experimenteren met grenzen, en gevoelig zijn voor leeftijdgenoten die dat ook doen.
„Jongens laten vaker risicovol gedrag zien dan meisjes, maar dat hangt ook af van hun temperament.
„Hoewel vriendschappen in deze fase aan betekenis winnen, blijft u een belangrijk rolmodel voor uw zoon. Toon interesse in zijn vriendschappen zonder die af te wijzen. Als uw zoon de ruimte voelt om openlijk te delen wat hij meemaakt, zal hij beter bestand zijn tegen groepsdruk. Ga wel in op de gevolgen van het gedrag voor hemzelf en anderen, en stel duidelijke grenzen in wat u toelaatbaar vindt. Tieners kunnen niet altijd de gevolgen van hun acties overzien.
„Meestal neemt dit risicovolle gedrag na de tienertijd weer af. Vertrouw erop dat uw zoon met uw steun leert om zijn eigen weloverwogen keuzes te maken.”
Gedrag loskoppelen
Stijn Sieckelinck: „De brugklas is een belangrijke overgangsfase in de ontwikkeling van kinderen. De behoefte om sociaal geaccepteerd te worden neemt toe, net als de noodzaak om afstand te nemen van thuis om de eigen individualiteit te vormen.
„In dat licht is het niet gek dat uw zoon andere vrienden zoekt om met andere kanten van zichzelf te oefenen. U ziet het goed dat de vrienden die u afraadt voor uw zoon juist aantrekkelijker worden; hij moet immers zijn autonomie bevechten ten opzichte van het gezin waaruit hij komt, om uit te groeien tot een zelfstandige volwassene. Foute vrienden komen daarin goed van pas.
„Daardoor speelt u in het verhaal van uw kind nu even geen hoofdrol, maar wel een hele belangrijke bijrol. Die kunt u glans geven door oprechte betrokkenheid te uiten bij zijn keuzes. Koppel het gedrag van uw zoon los van zijn vriendschappen. Vraag hem nieuwsgierig wat die jongens betekenen voor hem? Spreek geen oordeel uit, hij heeft de keus met wie hij omgaat.
„Probeer ook uit te zoeken wat hij precies aantrekkelijk vindt aan het vervelende gedrag: is het ’t stiekeme ervan, of gaat het om lef tonen, of is het de technische kant van dat illegale vuurwerk?
„Betrokkenheid toon je ook door duidelijke grenzen te stellen. ‘Op het moment dat wij horen dat jij anderen pijn doet, bijvoorbeeld met vechten of vuurwerk, ga je een belangrijke grens over.’ Mocht het zover komen, verbind daar dan een betekenisvolle sanctie aan, zoals een inspanning leveren voor de buurt die opgeschrikt wordt door het vuurwerk.”
Angelique Boering is als ontwikkelingspsycholoog verbonden aan de afdeling Preventie Jeugdhulp van de Universiteit van Amsterdam. Stijn Sieckelinck is opvoedfilosoof en lector jongerenwerk aan de Hogeschool van Amsterdam.
Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.
Bouwer van elektrische bussen Ebusco heeft opnieuw een miljoenenlening moeten afsluiten vanwege financiële problemen. Drie partijen lenen in totaal 22 miljoen euro aan de noodlijdende fabrikant uit Deurne. De laatste weken kon het bedrijf zelfs de ‘eindafrekening’ van oud-medewerkers niet voldoen (denk daarbij aan het uitbetalen van vakantiedagen), blijkt uit onderzoek van NRC.
Ebusco kampt al langere tijd met financiële problemen. Onder meer door een onderdelentekort en doordat het verplaatsen van een deel van de productie naar China niet goed verliep kon het de afgelopen jaren tientallen bussen niet op tijd leveren. Verschillende vervoersmaatschappijen verbraken daarop contracten voor leveringen. Zo annuleerde Qbuzz een bestelling van 59 bussen en Keolis een van 50 bussen. Bovendien moest Ebusco boetes betalen vanwege het niet nakomen van de verplichting om op tijd te leveren.
Dat alles zorgde vorig najaar voor acute financiële problemen voor het beursgenoteerde bedrijf. Er was op korte termijn geen geld meer om de productie weer op te starten en andere uitbetalingen te doen. Via een extra aandelenuitgifte van 36 miljoen euro haalde het bedrijf nieuw geld binnen.
Maar daarmee waren de problemen nog niet voorbij. Ebusco kondigde november vorig jaar al aan extra maatregelen te moeten nemen om een geldtekort op te vangen in het eerste kwartaal van 2025. Zo konden verschillende rekeningen niet worden voldaan. En ten minste negen medewerkers die de afgelopen tijd vertrokken, werden niet op tijd uitbetaald, zo blijkt uit gesprekken die NRC voerde met bronnen rond het bedrijf. Het gaat om duizend tot enkele duizenden euro’s per persoon.
Wie verhaal kwam halen, kreeg te horen dat er een „technisch probleem” was. Banken konden wekenlang de betalingsopdrachten niet uitvoeren. Toen een oud-medewerker doorvroeg, kreeg die te horen dat er niet voldoende geld was om de eindafrekening uit te keren, vertelt die aan NRC. Deze persoon wil anoniem blijven, omdat die nog in dezelfde industrie werkt en in deze rol nog steeds met Ebusco te maken heeft. In een reactie bevestigt Ebusco het betalingsprobleem, maar zegt dat er „iets mis is gegaan met de verwerking van de betalingen”.
De negen ex-personeelsleden bereidden juridische stappen voor tegen Ebusco, maar uiteindelijk voldeed het bedrijf de rekeningen vorige week alsnog. Onderdelen van de bedrijfsinventaris, zoals laptops van vertrokken medewerkers, werden verkocht om het cashprobleem te ondervangen.
Hoge nood
Dat de nood hoog was bij Ebusco blijkt ook uit de voorwaarden waaronder de lening van 22 miljoen euro is afgesloten. De drie verstrekkers – het Amerikaanse Heights Capital, de Nederlandse investeerder De Engh, en Green Innovation uit Taiwan – krijgen liefst 10 procent rente op het geld dat ze hebben verstrekt, wat een zware last is voor de bussenbouwer. De lening moet bovendien al in augustus worden terugbetaald. Als dat niet lukt, dan kan een deel van het uitgeleende geld worden omgezet in aandelen in het bedrijf.
Dat is mogelijk slecht nieuws voor beleggers: die moesten in november al toezien hoe met de extra uitgifte van aandelen hun belang verwaterde. De koers van het bedrijf is de afgelopen tijd bovendien volledig ingestort. Was een aandeel in juli 2022 nog 55 euro waard, inmiddels is dat nog zo’n 62 cent.
De vorig jaar aangetreden topman Christian Schreyer, die oprichter Peter Bijvelds verving, kondigde eerder al een herstructureringsprogramma aan. Fabrieken in Deurne en Venray – waar de in China geproduceerde voertuigen worden afgemonteerd – worden samengevoegd. Ook moeten ruim 100 van de 602 medewerkers vertrekken.
Lees ook
Noodlijdend Ebusco snijdt in personeelsbestand
Koper gevonden voor bussen
Met de maandag aangekondigde lening wil Ebusco de Chinese productie verder uitbreiden. Topman Christian Schreyer stelt in een toelichting in het persbericht dat „deze nieuwe liquiditeitsinjectie ons in staat zal stellen onze achterstand op het gebied van busproductie en busleveringen weer op gang te krijgen”. Op die manier moet het bedrijf weer zelfstandig voor inkomsten zorgen.
Ebusco liet weten maandag een koper te hebben gevonden voor een deel van de door Qbuzz afgezegde order. Vervoerbedrijf EBS, dat vooral in het westen van het land actief is, neemt 31 bussen over. Eerder bestelden het Franse Métropole Rouen Normandie 22 bussen en het Duitse NIAG 21.
Daar staat echter tegenover dat er dit jaar ook 55 bussen zijn afbesteld. Over waarom dat is gebeurd, wil een woordvoerder van Ebusco maandag niks zeggen.
Tesla-eigenaren die uitstappen langs de snelweg om bij te laden, kunnen zomaar het verwijt krijgen een ‘swasticar’ te bezitten. Om niet geassocieerd te worden met Tesla-directeur Elon Musk plakken sommige chauffeurs tegenwoordig een I bought this before Elon went crazy-sticker op de achterklep.
Inmiddels zijn ook 167.000 Canadezen bevangen door ‘Musk-schaamte‘, omdat ze hetzelfde paspoort bezitten als de rijkste man ter wereld. Voor hen is een sticker niet afdoende. Ze ondertekenden een petitie die bepleit om Musks Canadese staatsburgerschap af te pakken, omdat hij onderdeel zou zijn van „een buitenlandse regering die poogt om de Canadese soevereiniteit uit te wissen”.
Afgelopen donderdag lanceerde schrijver Qualia Reed de petitie in het Canadese Lagerhuis. Hij ontving al steun van parlementslid en Musk-criticus Charlie Angus van de New Democrats, meldt het Canadese CTV News.
51e Amerikaanse staat
Musk, de zoon van een Canadese moeder, die tevens de Amerikaanse en de Zuid-Afrikaanse nationaliteit bezit, is verworden tot een politiek adviseur van Donald Trump. De Amerikaanse president dreigde herhaaldelijk om noordelijk buurland Canada in te lijven als 51e Amerikaanse staat. Verder kondigde hij aan om importtarieven in te voeren op Canadese goederen, al werden die later uitgesteld.
Ook dreef Trump de spot met de Canadese premier Justin Trudeau, die hij „(Amerikaans) gouverneur” noemde. Trudeau kondigde afgelopen januari zijn vertrek aan na grote druk uit zijn eigen partij. Om de partij tijd te geven voor de zoektocht naar een nieuwe premier, blijft het parlement tot 24 maart gesloten.
Petities moeten in Canada door minimaal 500 mensen ondertekend zijn om voorgelegd te kunnen worden aan het parlement. Mogelijk volgt daarna een officiële reactie van de regering. Op maandag was de petitie al 167.000 keer ondertekend, terwijl de ondertekentermijn pas op 20 juni afloopt.
Liveblog Amerikaanse politiek
Pak Canadees paspoort af van Trumpgezinde Musk, verzoeken ruim 160.000 Canadezen met petitie