Column | #familyfirst

Marcel van Roosmalen

Ik werd deze week twee keer gebeld om in de media herinneringen op te halen aan Mark Rutte. Ik wist niet waaraan ik het verdiend had. Ik ken hem niet persoonlijk en had niet de indruk iets nieuws toe te voegen aan alle herinneringen die de afgelopen dagen al waren opgehaald. Het was geen bezwaar.

„Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat hij vaak liegt”, hielp een redacteur. „Dat zou aan tafel wellicht ook iets losmaken.”

Twee dagen later hoefde het al niet meer.

Er hadden inmiddels nog veel meer kopstukken afscheid genomen van de politiek. Het treintje dat begon met Renske Leijten wordt langer en langer, in het laatste wagonnetje hangt nu Liane den Haan, een afsplitsing van 50Plus die eerder nog verder wilde onder de naam GOUD Nederland. Ze gaf in een verklaring aan last te hebben gehad van (vrouwen)haat, ze vindt de politiek ‘smerig’ en had het graag meer over de inhoud willen hebben. Zowel de inhoud als de haat heeft zich buiten mijn blikveld afgespeeld, ik denk dat ze in Wormer op straat niet wordt herkend.

Het moet vreselijk zijn om in de Tweede Kamer te zitten of bewindspersoon te zijn. En toch voeren ze allemaal straks weer campagne om gekozen te worden. Mensen die zichtbaar niet geschikt zijn vragen aan het volk om hun het laatste zetje te geven. Alles voor het vaderland. Ik zag de afgelopen dagen heel veel berichten over en weer vliegen waarin politici elkaar complimenteerden met wat ze voor Nederland hebben betekend.

Caroline van der Plas bedankte Sigrid Kaag met de mededeling dat ze het vrijwel altijd met haar oneens was, maar dat ze ook een andere kant had leren kennen. Ze sloot af met #familyfirst, een ouderwetse CDA-pijler uit de tijd van Jan Peter Balkenende die altijd al vond dat familie boven alles gaat.

Dat was dan wel weer het fijne aan Mark Rutte, hij had in ieder geval geen familie die hij meetrok in zijn val. Alles gleed van hem af en er was niemand die daar last van had.

Je kunt wel klagen over een slecht werkklimaat, maar de politiek zal altijd onveilig blijven. Wat overblijft is medelijden. Je zult maar behept zijn met de idee dat jij geschikt bent om Nederland beter te maken.

Het is het cynisme voorbij: Thuis vertel je dat je actief wordt, dat de politiek nu even het belangrijkst is. Later verlaat je de politiek omdat thuis belangrijker is. De collega’s die blijven, zijn het met je eens en zwaaien je uit met #familyfirst.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.