Boven Los Angeles hangt een rode gloed. De stad in Californië wordt geteisterd door meerdere afzonderlijke natuurbranden, met al zeker twee doden tot gevolg. Beelden tonen de enorme ravage in de omgeving van de stad. Duizenden inwoners van zwaar getroffen wijken hebben hun huizen, auto’s en andere bezittingen moeten achterlaten.
De aanhoudende wind zorgt dat het vuur zich razendsnel over het gebied verspreidt. De National Weather Service spreekt van windstoten van 160 kilometer per uur, naar verwachting zullen die de komende dagen aanhouden. Mogelijk nemen ze zelfs toe in kracht.
Het jaar 2024 was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten. De wereldwijde gemiddelde temperatuur lag 1,6 graden hoger dan voor het industriële tijdperk. Dat schrijft de Europese klimaatdienst Copernicus in haar jaarrapport, dat vrijdag is verschenen.
Het is voor het eerst dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur in een kalenderjaar meer dan 1,5 graden hoger ligt – een kritieke grens in het Klimaatakkoord van Parijs.
In dat akkoord wordt gestreefd naar een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 of hooguit 2 graden. Volgens klimaatwetenschappers kan het veel ingrijpender gevolgen hebben als de grens van 1,5 graden langdurig wordt overschreden.
„Het verloop is simpelweg ongelooflijk”, zei Carlo Buontempo van Copernicus tegen persbureau Reuters. Hij wijst erop dat elke maand in 2024 de warmste of op één na warmste was voor die maand sinds het begin van de metingen.
Langjarig gemiddelde
Wetenschappers hadden al aangekondigd dat 2024 waarschijnlijk opnieuw het hitterecord zou verbreken. Het record betekent nog niet dat het Klimaatakkoord van Parijs is verbroken. In het verdrag wordt gekeken naar langjarige gemiddelde temperaturen, van minstens twintig jaar.
Ook de Britse Meteorology Office en het Japanse weeragentschap publiceerden hun cijfers. Volgens Japan lag de wereldwijde gemiddelde temperatuur 1,57 graden hoger dan voor het industriële tijdperk; de Britten kwamen uit op 1,53 graden. Amerikaanse organisaties, waaronder NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration, komen vrijdag met hun cijfers.
Lees ook
Het wordt aanpoten om de klimaatdoelen in 2030 te halen
Elon Musk was al de rijkste man ter wereld, maar wordt hij ook de machtigste? Redacteur Merijn de Waal legt uit waarom Musk zich plots bezig houdt met wereldpolitiek en hoe de opbloeiende liefde tussen hem en aankomend president Trump daar onderdeel van is.
Sinds kort hebben wij, twee pensionado’s, een allerschattigst jong hondje, Teddy genaamd. Gewoonlijk loop ik buiten met Teddy, maar toen mijn man haar gisteren op het plein voor ons huis uitliet wist hij niet wat hem overkwam. Een leuke jonge vrouw kwam enthousiast wuivend en roepend op hem afgesneld. Binnen gehoorsafstand bleek haar lokroep echter: „Teddy Teddy, schatje, ben je daar weer!”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]