Israëlisch parlement stemt tegen vestiging Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft donderdag ingestemd met een resolutie tegen de vestiging van een Palestijnse staat „ten westen van de Jordaan”. Hiermee keert de volksvertegenwoordiging zich officieel tegen de tweestatenoplossing, waarbij een onafhankelijke Palestijnse staat en Israël naast elkaar zouden bestaan.

„De vestiging van een Palestijnse staat in het hart van het Land van Israël zou een existentiële dreiging vormen voor de staat Israël en zijn burgers, het Israëlisch-Palestijns conflict bestendigen, en de regio destabiliseren”, aldus de resolutie.

De resolutie laat zien dat de tweestatenoplossing, waarover internationale consensus bestaat, weinig politiek draagvlak heeft in Israël. De resolutie werd aangenomen met 68 van de 120 stemmen voor. Er waren negen tegenstemmen, van leden van Arabische partijen. Het initiatief kwam van de rechtse oppositiepartij Nieuwe Hoop – Verenigd Rechts, onder leiding van Gideon Sa’ar.

Behalve door de ultrarechtse coalitie, geleid door premier Benjamin Netanyahu, werd de resolutie ook gesteund door de centrumpartij Nationale Eenheid, onder leiding van voormalig lid van het oorlogskabinet Benny Gantz. In een verklaring noemde zijn partij de erkenning van Palestina „een beloning van terrorisme en Hamas”.

De resolutie komt vlak voor premier Netanyahu’s geplande bezoek aan de Verenigde Staten van volgende week, waarbij hij president Joe Biden zal ontmoeten en het Congres zal toespreken. Biden, met wie Netanyahu op gespannen voet staat, heeft de afgelopen maanden opnieuw op de tweestatenoplossing aangedrongen.

Meeste Israëliërs zijn tegen

„Netanyahu wil voor zijn reis laten zien dat, hoewel veel Israëliërs niet tevreden zijn over zijn leiderschap, de meesten het erover eens zijn dat er geen Palestijnse staat of tweestatenoplossing moet komen”, zegt de Amerikaans-Israëlische analist Mairav Zonszein, van de in Brussel gevestigde denktank International Crisis Group. „Inclusief zijn politieke rivalen in het parlement.”

Dat ook de partij van de vaak als ‘gematigd’ omschreven Gantz de resolutie steunde, is volgens Zonszein niet verbazingwekkend. „Gantz heeft geen steun uitgesproken voor een tweestatenoplossing. Bijna niemand in Israël heeft het over een Palestijnse staat. Na 7 oktober is dit al helemaal taboe.”

Bijna niemand in Israël heeft het over een Palestijnse staat. Na 7 oktober is dit al helemaal taboe

Mairav Zonszein
analist International Crisis Group

Temidden van de indirecte onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza, waarbinnen ook gesproken wordt over de toekomst van de Gazastrook, is de resolutie ook een duidelijk signaal van Israël dat de Palestijnse Autoriteit geen enkele rol zal spelen in Gaza, denkt Zonszein.

De afgelopen maanden ging de annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever in rap tempo door. Onlangs kondigde Israël opnieuw een forse uitbreiding van woningen in illegale nederzettingen aan. Vrijdagmiddag zal het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich uitspreken over de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied.

Groeiende erkenning Palestina

De resolutie in de Knesset vormt een expliciete reactie op de groeiende internationale erkenning van Palestina. De afgelopen maanden hebben verschillende landen – Spanje, Noorwegen, Ierland en Slovenië – Palestina als staat erkend. In totaal erkennen nu 147 van de 193 lidstaten van de VN Palestina.

Nederland erkent de Palestijnse staat niet. Wel heeft het de afgelopen jaren aangestuurd op de tweestatenoplossing. In het nieuwe coalitieakkoord wordt echter niets over deze oplossing gemeld.

Afgelopen februari werd er in de Knesset al een resolutie aangenomen die de unilaterale vestiging van een Palestijnse staat verwierp. Na het besluit van donderdag keert de Knesset zich volledig tegen een Palestijnse staat, ook als gevolg van onderhandelingen met Israël.


Lees ook

EU bepleit Palestijnse staat, ondanks Israëlisch verzet

De Europese buitenlandchef Josep Borrell maandag tijdens een persconferentie na beraad van Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de situatie in het Midden-Oosten.