Column | Ik vertrek

Frank Huiskamp

Met een collega tuurde ik naar de foto op de site van de NOS. Alsof de vrouw die we zagen op een blauwe stoel gefotoshopt was. „Ik heb haar nog nooit zo gezien”, zei ze over Lucille Werner, van wie we beiden oprecht vergeten waren dat ze al bijna drie jaar voor het CDA in de Tweede Kamer zat. Hartstikke sympathieke vrouw verder, maar we volgen allebei beroepsmatig het nieuws en waren allebei meer overvallen door de kennis dat ze in de Tweede Kamer bleek te zitten dan door haar vertrek.

Nou stopten er de afgelopen maanden wel meer Kamerleden bij wier naam ik geen beeld had, maar bij Lucille Werner, tv-icoon, had ik dat beeld wel, alleen niet in de juiste context. Het daagde me dat ze inderdaad tiende op de lijst voor de verkiezingen in 2021 had gestaan, dat het CDA toen vijftien zetels haalde, maar ik kon zweren dat ik voor het eerst een bericht over haar als Kamerlid zag. Zo was ze onverwacht de verrassendste naam van de Haagse exodus.

Ze schreef in een verklaring op X (voorheen Twitter) dat ze de afgelopen jaren de positie van mensen met een handicap had willen verbeteren en daarin had ze dingen voor elkaar gekregen. Er stonden dankbare reacties onder, dus ik voelde me vanzelfsprekend een lul.

Nog geen vier uur later had ik alweer met Lucille Werner te doen, want toen besloot ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp dat het tijd was om bekend te maken de politiek te verlaten. Daar ging Werner, ze viel van de nieuwshomepages af, het zal me niet verbazen als er verslaggevers bij haar mid-telefoontje ophingen. Zelfs de verklaring van Bergkamp was uitgebreider, maar goed, ze had haar partij D66 blijkbaar al een maand terug ingelicht, dus ze had tijd voor deze wollige A4’tjes, inclusief sneertje over de kwestie-Arib en een rare verwijzing naar het Franse Songfestivalnummer ‘Voilà’ als uitsmijter – de functie ontging me.

In beide verklaringen ontbrak een echte reden van vertrek. Werner schreef er niets over, Bergkamp had het over een „nieuwe politieke fase” die aan gaat breken. Ik miste oprechtheid. Dat had ik van de week ook al bij Nilüfer Gündogan, ex-Volt, die de politiek verlaat omdat ze niet denkt binnen korte tijd een eigen beweging te kunnen oprichten. Eerlijker was geweest: ik ben geen Pieter Omtzigt, een eigen beweging heeft hoe dan ook geen kans van slagen, ongeacht het tijdsbestek. Lucille Werner was waarschijnlijk niet op een verkiesbare plek terechtgekomen, al is bij het CDA sowieso de vraag wat in november wél een verkiesbare plek is. En Vera Bergkamp was niet bepaald een onbesproken Kamervoorzitter.

Het is prima om te zeggen dat je Den Haag zat bent, je werk, je collega’s, de cultuur, de media, of dat bleek dat het je er gewoon niet goed afging, je weinig voor elkaar kreeg, je moeite had je te profileren, dat je baalt dat je afscheid voor een of andere snotneus van een columnist het memorabelst zal zijn.

Frank Huiskamp verving deze maand Marcel van Roosmalen.