Opinie | Frankrijk leeft onder hoogspanning en minister Darmanin stookt het vuurtje verder op

De afgelopen drie weken is er – opnieuw – een Franse docent vermoord door een terrorist. De dreigingsindicatie voor terreuraanslagen is verhoogd tot het hoogste niveau. Franse vliegvelden ontvingen ruim zeventig bommeldingen; ook het kasteel van Versailles en het Louvre moesten het ontgelden. Er zijn meer dan driehonderd mensen opgepakt voor „antisemitische daden”. In Tours werden twee tieners gearresteerd die plannen zouden hebben een Israëlische ambassade op te blazen.

Frankrijk leeft sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas onder hoogspanning. De vrees voor terugkeer van terreur is in Frankrijk nooit ver weg, en nu weer aan de orde van de dag in het land waar de grootste Joodse gemeenschap van Europa en een aanzienlijke islamitische gemeenschap wonen. Die leven soms op gespannen voet met elkaar en de vrees is dat het conflict een lont in het kruitvat kan zijn.

De angst voor een terugkeer van terrorisme is niet ongegrond. De veiligheidsdiensten zijn al jaren pessimistisch over de kans dat opnieuw een grote aanslag kan plaatsvinden; de afgelopen tien jaar zijn er bijna zeventig verijdeld. In het land zijn bijna 30.000 mensen aangemerkt als mogelijk staatsgevaarlijk, van wie 17.000 omdat ze radicale islamitische groepen zouden aanhangen. De man die in het Noord-Franse Arras een leraar doodstak, stond ook op deze lijst.

Darmanin poneerde op de radicaal-rechtse zender CNews zonder enige onderbouwing dat voetballer Karim Benzema banden heeft met de Moslimbroederschap

In reactie laat president Emmanuel Macron meer militairen patrouilleren. Ook riep hij in een tv-toespraak op tot eenheid, begrip voor de ander. Tijdens een bezoek aan Israël, de Westoever, Jordanië en Egypte, poogde de president deze week eveneens een balans te vinden tussen steun aan Israël en begrip voor de Palestijnse zaak. Dit lijkt hij niet alleen te doen om uitbreiding van het conflict te voorkomen, maar ook om thuis de rust te bewaren.

Darmanin de pitbull

Intussen is minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin naar voren gestapt om de repressieve kaart te spelen. Hij verbood alle pro-Palestijnse demonstraties in Frankrijk, uit angst voor ongeregeldheden. Ook liet hij een pro-Palestijnse activist uitzetten, die aangesloten is bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, volgens de EU een terroristische organisatie. Darmanin liet bovendien wenkbrauwen fronsen met een rits provocerende uitlatingen in de media. Zo poneerde hij op de radicaal-rechtse zender CNews zonder enige onderbouwing dat voetballer Karim Benzema banden heeft met de Moslimbroederschap.


Lees ook
Gérald Darmanin, de minister die president Macron naar rechts duwt

De Franse minister van Binnenlandse Zaken <strong>Gérald Darmanin</strong> begin mei tijdens een persconferentie in Avignon, in het zuidoosten van Frankrijk.<em></em>” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/opinie-frankrijk-leeft-onder-hoogspanning-en-minister-darmanin-stookt-het-vuurtje-verder-op.jpg”><br />
</a> </p>
<p>In de eerste twee gevallen werd de minister door de rechter <a rel=teruggefloten: hij handelde in strijd met het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting. Ook zijn opmerking over Benzema leidde tot kritiek, onder anderen van de populaire oud-premier Édouard Philippe die minzaam opmerkte dat Darmanin zich beter kan concentreren op zijn baan. „Het zal niet beter met ons gaan als we onze tijd […] besteden door ophef te zoeken over wat voetballers hebben gezegd.”

Anderen begrijpen de aanpak. Zo stelde Manuel Valls, die minister van Binnenlandse Zaken was tijdens de aanslagen van 2015, tegenover Le Monde dat „de rol van de minister van Binnenlandse Zaken […] is om te laten zien dat we ingrijpen en de publieke opinie voorbereiden”. „De president hoort op te roepen tot eenheid van de natie, en de minister van Binnenlandse Zaken staat op het strijdveld.”

Het lijkt Macron te moeten helpen: de president wordt door de (radicaal-)rechtse partijen structureel bekritiseerd dat hij niet hard genoeg optreedt op het gebied van orde en veiligheid en Darmanin kan met zijn gestook en harde beleid compenseren voor deze veronderstelde zwakte. Een rol die de man die zich graag „de eerste agent van Frankrijk” en pitbull laat noemen met liefde op zich neemt.