Na het feest om de val van Assad wacht Syrië grote onzekerheid over hun nieuwe machthebbers

„Vrijheid, vrijheid”, schalde het in de nacht van zaterdag op zondag op straat in de Syrische hoofdstad Damascus, waar feestende burgers de val van president Bashar al-Assad vierden. Na decennia van oorlog, ontberingen en heftige repressie snakken de meeste Syriërs nu bovenal naar rust, vrijheid en welvaart.

Maar of die wens in vervulling gaat, is nog hoogst onzeker. De omverwerping van het tirannieke regime van de familie Assad is slechts de eerste stap. Veel zal er van afhangen wie de nieuwe machthebbers worden in Damascus en hoe zij te werk zullen gaan. Ook hun contacten met de buitenwereld zullen van groot belang zijn, want zonder internationale hulp laat de geruïneerde Syrische economie zich moeilijk weer opbouwen.

Alle blikken zijn nu vooral gericht op Abu Mohammed al-Jolani, de leider van Hayat Tahrir al-Sham (HTS), de groep die de drijvende kracht was achter het bliksemoffensief dat uitmondde in de val van Assad. De groep heeft zijn wortels in Al-Qaida en het jihadisme maar heeft zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker een gematigd, meer nationalistisch Syrisch profiel aangemeten. Grote vraag is nu of dit een masker is dat afgaat, nu de macht in Damascus binnen handbereik ligt, of dat Jolani en de zijnen hieraan vasthouden.

De eerste voortekenen zijn niet ongunstig. „Val de openbare instituties niet aan”, luidde de oproep van de HTS-leiding zondagochtend vroeg in Damascus. Ook in steden die de afgelopen week in handen vielen van HTS zoals Aleppo, Hama en Homs zijn berichten uitgebleven van een massale bijltjesdag, waarbij medestanders van Assad over de kling werden gejaagd. Jolani riep enkele dagen geleden op tot vorming van een door het volk gekozen Raad en respect voor minderheden.

Onbekommerd

Premier Mohammed Ghazi al-Jalali van het oude Assad-regime leek zijn verleden als knecht van een uiterst repressief regime onmiddellijk te zijn vergeten. Onbekommerd riep ook hij zondagochtend vroeg op tot het houden van vrije verkiezingen zodat Syriërs vrijuit zouden kunnen kiezen wie ze de macht gunnen. Hij zei in contact te zijn geweest met Jolani over een overgangsregering.

Ook in Homs werd de overwinning van de rebellen op het leger van Assad volop gevierd. De afgelopen dagen is fel gevochten in en om deze stad ten noorden van Damascus.
Foto Bilal Al-Hammoud / EPA

Maar of Jolani en HTS veel inspraak van andere groepen zullen dulden is twijfelachtig. In Idlib, de noordwestelijke provincie die de laatste jaren uitgroeide tot het bolwerk van de groep en later als springplank diende voor de opmars naar Damascus, heerste HTS met harde hand. Mensen die de straat op gingen om te protesteren tegen de slechte economische omstandigheden werden dikwijls opgepakt en zelfs gemarteld. „HTS gedraagt zich inmiddels net als het regime”, klaagde een man die anoniem wilde blijven nog afgelopen zomer tegen NRC.

Syrië is, zoals meer landen in het Midden-Oosten, vanouds ook een land met veel religieuze en etnische minderheden die dikwijls zeer wantrouwend tegenover elkaar staan. Onder het Assad-regime had een van die minderheden, de alawieten, de aan het sjiisme verwante stroming binnen de islam waartoe de Assads ook zelf toe behoren, het grotendeels voor het zeggen. Ook de christelijke minderheid steunde vaak Assad.

HTS is daarentegen vooral soennitisch, evenals de ruime meerderheid van de Syriërs. Een deel van HTS hangt nog altijd een militante versie van de islam aan. Op straat in Damascus riepen ook velen ‘Allah is groot’, wat deed denken aan de intocht van de Taliban in Kabul drie jaar geleden.

Hoofddoek

Dit kan gaan botsen met de meer seculiere opstelling van veel andere soennitische Syriërs. De afgelopen dagen werd door sommige HTS-strijders al aan vrouwen gevraagd waarom ze geen hoofddoek om hadden, zoals fundamentalistische moslims graag zien. Weliswaar dwongen ze de vrouwen niet om dat alsnog te doen, maar hoe tolerant zal HTS blijken, als ze het echt voor het zeggen zouden krijgen?

Een belangrijke en gevoelige kwestie is ook hoe HTS zal omgaan met de alawieten en de restanten van het Syrische leger, dat zij domineerden. Hier dringen zich parallellen op met de val van een andere leider, Saddam Hussein in Irak. In Irak was de situatie min of meer spiegelbeeldig. Daar onderdrukte een soennitische minderheid, die het Iraakse leger leidde, de sjiitische meerderheid. Na de val van Saddam werd dat leger volledig aan de kant geschoven en van zijn macht beroofd. Een deel van die militairen zocht vervolgens verongelijkt zijn heil bij Islamitische Staat, dat daarop – vanuit Syrië – aan een zegetocht kon beginnen die zich tot grote delen van Irak uitspreidde.

Vooral in de kustgebieden rond Latakia en Tartus, waar de Russen een marinebasis hebben, zijn de alawieten nog sterk. Zullen de nieuwe machthebbers in staat zijn tot een compromis en zouden de Russen bereid zijn zonder slag of stoot hun basis – de enige aan de Middellandse Zee – op te geven?

Verhouding met Koerden

Ook de verhouding met de Koerdische minderheid, die zo’n 10 procent van de Syrische bevolking uitmaakt, in het noordoosten ligt gevoelig. Turkije, dat uitgesproken vijandig staat tegenover het min of meer autonome Koerdische bestuur van de YPG van de laatste jaren in dit deel van Syrië is een steunpilaar van HTS. Turkije steunt daarnaast het Syrische Nationale Leger (SNA), dat de afgelopen week Koerdische strijders verdreef uit enkele plaatsen dichtbij de Turkse grens. Complicatie bij dit alles is dan nog dat de YPG tot dusverre kon rekenen op de steun van enige honderden Amerikaanse militairen die nog in deze regio verblijven.

Nog afgezien van dit soort problemen, die in een land dat uitpuilt van wapens en scherpe tegenstellingen heel makkelijk kunnen leiden tot een nieuwe burgeroorlog, zullen de nieuwe machthebbers met spoed moeten proberen de economie weer op poten te krijgen. Het door en door corrupte regime van president Assad verdiende de laatste jaren vooral veel geld met drugsproductie en -handel. Maar de bevolking heeft al jaren nauwelijks te eten en is sterk verarmd. De wederopbouw na de verwoestende oorlog die het land na 2011 verscheurde is op veel plaatsen nog nauwelijks van de grond gekomen. Zelfs elementaire voorzieningen als stromend water en elektriciteit zijn er vaak maar enkele uren per dag. Zo raakte volgens Syrië-expert Charles Lister het Assad-regime steeds meer uitgehold.

Turkije hoopt evenals veel Europese regeringen dat de miljoenen Syrische vluchtelingen nu eindelijk naar huis zullen kunnen. Maar velen van hen zullen waarschijnlijk eerst willen afwachten of hun land nu echt vrijer en stabieler wordt. Die garantie is er nog allerminst.


Lees ook

In één week tijd is de militaire kaart van Syrië hertekend: het Assad-regime wankelt

Rebellen op een gevechtsvliegtuig van het Syrische leger nadat zij een militaire basis in Hama hebben ingenomen.