Honderd kilo post voor paus Leo per dag

De luchthaven van Rome-Fiumicino is een stad op zichzelf. Naast de vertrekhallen, landingsbanen en vele winkels heeft de luchthaven nog een belangrijke functie: Hier huisvest ook het grootste postsorteercentrum van Centraal-Italië. „Dit is een strategische hub, met zo’n 950 werknemers”, zegt directeur Antonello Chidichimo (47) tijdens een rondleiding door het centrum.

Chidichimo heeft voor de Italiaanse posterijen zowel in het uiterste zuiden als in het hoge noorden van Italië gewerkt, maar nergens zijn de brieven, kaarten en pakketjes zo bijzonder als in Rome-Fiumicino: „Wij verdelen de brieven gericht aan paus Leo XIV en bezorgen het Vaticaan gemiddeld zo’n 100 kilo post per dag”, zegt Chidichimo. De Amerikaanse Robert Prevost werd op 8 mei de leider van alle katholieken ter wereld en krijgt nog dagelijks vele tientallen kilo’s aan schriftelijke felicitaties.

Directeur Antonello Chidichimo staat voor een berg post die bestemd is voor de paus. Foto Tiziana Fabi/AFP

De afgelopen jaren hebben ook de Italiaanse posterijen ingezet op digitalisering. Het postsorteercentrum van Rome-Fiumicino is sterk geautomatiseerd, en werknemers hebben nu een veel technischer profiel dan vroeger. Maar verder merken ze er hier eigenlijk nauwelijks dat anno 2025 het aantal brieven daalt. Door de populariteit van online shoppen nam bovendien het aantal pakjes sterk toe.

Echte affectie tonen we blijkbaar nog steeds het liefst met pen en papier

Antonello Chidichimo
directeur postsorteercentrum

„Toen ik hier 22 jaar geleden begon, verstouwden wij tijdens de zomermaanden hele stapels ansichtkaartjes van vakantiegangers”, zegt afdelingshoofd Giuseppe Tersigni (48). „Tegenwoordig sturen toeristen liever een appje met een foto erbij.” Toch blijven ook handgeschreven brieven populair: „Zeker als het een boodschap betreft met ook een spirituele lading, gericht aan de paus”, haakt directeur Antonello Chidichimo daarop in.

Afdelingshoofd Tersigni toont de lopende band waar brieven en kaartjes op basis van de streepjescode naast de bestemmeling op de envelop netjes door een computer worden gesorteerd. Daarna vallen ze in een gele bak. Hij haalt de bak voor Vaticaanstad van de loopband en grasduint door de pauselijke post. De brieven, kaartjes en pakjes komen uit alle uithoeken van de wereld.

Bij de ‘oogst’ van vandaag zitten onder meer twee brieven uit Polen, enveloppen uit Spanje, Brazilië en China – met een uitgebreide reeks prachtige postzegels. Een envelop uit Chili bestaat uit briefpapier van de Maagd Maria met kind, met een handgeschreven gebedje voor paus Leo erbij. Een andere brief, uit het Zuid-Italiaanse Bari, is duidelijk geschreven door een jong kind.

Het postsorteercentrum op de luchthaven moet dagelijks zo’n 100 kilo post verwerken voor de paus. Foto Tiziana Fabi/AFP

Drie bestelwagens vol

De meeste post voor Leo XIV is met de hand geschreven. De postmedewerkers hebben geen idee of al die brieven en kaarten ook door de medewerkers van de paus beantwoord worden. Zij weten alleen welke massa post ze elke dag weer in het Vaticaan afleveren. Driemaal per dag rijdt de bestelwagen op en neer tussen de luchthaven en de vertrekken van de paus in Vaticaanstad, met een verse lading brieven, kaarten en pakjes.

Ook paus Franciscus, die op Tweede Paasdag van dit jaar overleed, ontving stapels post. Toen hij ziek was, stuurde het postsorteercentrum de steunbetuigingen en wensen voor een spoedig herstel direct naar het Gemelli-ziekenhuis in Rome. In die periode ging het zelfs om 150 kilo post per dag. In een wereld van e-mails, sociale media en WhatsApp-berichten lijkt de ouderwetse briefwisseling, met pen, papier en inkt, haast uit de tijd. Wat verklaart het succes van de handgeschreven brief?

„Een kind drukt zich graag uit met een tekening. Die stuur je toch niet per mail op?”, zegt Giuseppe Tersigni. „Een handgeschreven brief voelt intiemer en persoonlijker. Die bijzondere envelop met de Maagd en het Kind, vanuit Chili, daar kan toch geen WhatsAppje of email tegenop?” vult Antonello Chidichimo aan. „Echte affectie tonen we blijkbaar nog steeds het liefst met pen en papier.”