Hoe luxemodemerk Louis Vuitton betrokken raakte bij een witwaszaak

Hoofdverdachte in de witwas zaak is de Chinese Bei W. uit Lelystad. Volgens het Openbaar Ministerie kreeg zij grote sommen contant geld toegespeeld door een ondergrondse bankier. Dat geld gaf W. uit bij verschillende Nederlandse vestigingen van Louis Vuitton, waar ze voor honderdduizenden euro’s aan merktassen en kleding kocht en liet kopen. De luxeproducten stuurde ze vervolgens in Praxisdozen naar China en Hongkong, aldus het OM, dat zulke dozen gevuld met Louis Vuitton-producten in het huis van de verdachte en een DHL-sorteercentrum aantrof. Volgens het OM kreeg W. hulp van een Louis Vuitton-medewerker, die medeverdachte is in de zaak. Zij zou informatie hebben doorgegeven over nieuwe producten en in de gaten houden dat er niet meer dan 10.000 euro per keer zou worden uitgegeven – vanaf dat bedrag moeten bedrijven melding maken van contante betalingen, om witwassen te voorkomen.

Als consumenten in China en Hongkong de per post verstuurde pakketten afrekenen, is het geld ‘witgewassen’, van de ene naar de andere kant van de wereld. Het OM moet nu bewijzen dat de vrouwen wisten dat het om misdaadgeld ging waarmee de transacties van luxeproducten werden gedaan.

Waarvan wordt Louis Vuitton precies verdacht?

Justitie vindt dat Louis Vuitton onvoldoende heeft gedaan om het witwassen te voorkomen, zo bleek bij een regiezitting afgelopen week, waar het AD vrijdag over berichtte. Het bedrijf had scherper moeten toezien op de contante betalingen en daar melding van moeten maken, aldus het OM. In een later stadium van het proces besluit Justitie of het de Nederlandse tak van Louis Vuitton zal vervolgen.

Hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels hintte in een interview in NRC dit voorjaar al op de zaak. Hij sprak van „een systeem waarbij Chinese studenten in Europa met contant geld van ondergrondse bankiers bijvoorbeeld in de P.C. Hooftstraat dure tassen, horloges en juwelen kopen. Die spullen gaan dan naar China om daar te worden verkocht.” Zo krijgt het in Nederland uitgegeven geld in China een ogenschijnlijk legale herkomst, aldus Zwinkels. Hij omschreef deze praktijk met het Chinese begrip Daigou, ‘kopen in opdracht van een ander’. Dat gebeurt veelal met luxeproducten die China worden binnengesluisd en waarmee betaling van importbelasting wordt vermeden.

Nog meer slecht nieuws voor Louis Vuitton: het bedrijf gaat aan kop in een namaakranglijst. Hoe zit dat?

Deze week bleek uit een rapport van techbedrijf Entrupy dat Louis Vuitton het meest nagemaakte luxemerk is, goed voor een derde van alle vervalste luxegoederen. Op gepaste afstand volgen Gucci en Chanel, die beide ruim 13 procent van de vervalste producten uitmaken. Entrupy stelt met hulp van AI de authenticiteit van producten van luxemerken vast. Een apparaatje kan met ruim 99 procent nauwkeurigheid vaststellen of een product nagemaakt is. Ook hier speelt een Oost-Aziatisch linkje. Meer dan 30 procent van alle namaakproducten die afgelopen jaar aan de Europese grenzen werden onderschept, komen uit China en Hongkong. Met name in de VS spant Louis Vuitton de kroon. Daar is voor 640 miljoen dollar aan producten van het Franse modemerk nagemaakt.