Wat vindt NRC | Om Europese vriendschap met de Britten te bezegelen is slepen met middeleeuws erfgoed niet nodig

De Slag bij Hastings is een van de meest bepalende gebeurtenissen in de Engelse geschiedenis. De slag markeert het begin van de Normandische overheersing onder Willem de Veroveraar, die de (laatste) Angelsaksische koning van Engeland, Harold II, in 1066 versloeg. Dat jaartal is diep in het Engelse geheugen gegrift. Dat de strijd al kort daarna op een 68,80 meter lang borduurwerk als stripverhaal avant la lettre in beeld werd gebracht zal daarbij geholpen hebben. Duizenden toeristen, vooral uit het Verenigd Koninkrijk, komen jaarlijks naar Normandië om het ‘Tapijt van Bayeux’, sinds 2007 UNESCO-werelderfgoed, met eigen ogen te zien.

Het is begrijpelijk dat de Franse president Emmanuel Macron dit unieke kunstwerk inzet voor diplomatieke doeleinden. Culturele diplomatie is een vaste waarde van de Franse soft power. Macron, vorige week op staatsbezoek, maakte daarom in Londen bekend dat Frankrijk het tapijt vanaf september voor een jaar uitleent aan het British Museum. Het 350 kilogram zware werk wordt eind augustus opgerold en per trein via de Kanaaltunnel – op zichzelf al een mooi symbool van de entente cordiale – naar Londen overgebracht.

Al sinds het Brexit-referendum probeert Frankrijk de samenwerking met het VK, vooral op militair strategisch gebied, te verstevigen. Door de toegenomen dreiging vanuit Rusland (en Duitse wankelmoedigheid op defensiegebied) is de noodzaak daarvan steeds dwingender geworden. Bij het staatsbezoek kwamen beide kernmachten tot voor heel Europa nuttige afspraken over het bundelen van de nucleaire afschrikking nu veiligheidsgaranties van de VS minder solide lijken. Ook is tot een proef besloten die migranten moet ontmoedigen om met gammele bootjes het Kanaal over te steken. Maar het cadeautje uit Bayeux voerde de boventoon.

Vraag is wel of het zo’n verstandig idee is om een bijna duizend jaar (!) oud kunstwerk te verslepen. Het tapijt hing oorspronkelijk (vanaf 1077) in de kathedraal van Bayeux en heeft sinds de Middeleeuwen eigenlijk maar twee keer gereisd, beide keren naar Parijs: door Napoleon, die – oh ironie – bang was voor een Engelse invasie, en in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter. Tussen 1981 en 1983 is het werk gerestaureerd, waarna het zijn definitieve plek kreeg in een eigen museum in Bayeux. Toen Macron in 2018 al eens voorstelde om het uit te lenen, oordeelden conservatoren en restaurateurs dat de risico’s van een verre reis te groot waren. Nog maar drie jaar terug stond het museum in Bayeux zelf ook nog op dat standpunt.

Dit soort waarschuwingen bleef nu uit, mede omdat het museum gerenoveerd moet worden en het tapijt dus sowieso uit de vitrine gaat. Het Élysée was ook niet erg ontvankelijk voor bezwaren. „Decennialang hebben we ons best gedaan om niet in de positie te komen dat we het Tapijt van Bayeux uit moesten lenen”, zei Macron. „We wisten altijd experts te vinden die tot in detail konden uitleggen waarom uitlenen een slecht idee was. En geloof me, dat hadden we weer kunnen doen.” Die toon getuigt van dédain voor mensen die er verstand van hebben en kunstschatten voor de eeuwigheid proberen veilig te stellen, vinden Franse kunstkenners niet geheel ten onrechte.

Het Tapijt van Bayeux is tastbaar bewijs van een gedeelde Europese cultuur waar ook het VK onmiskenbaar deel van uitmaakt. Het is goed dat de Fransen het ‘Perfide Albion’ in onstuimige geopolitieke tijden inmiddels genoeg vertrouwen om niet alleen nucleaire afspraken te maken maar ook om waardevol erfgoed aan uit te lenen. Om dat punt te maken was deze precaire verhuizing liever niet nodig geweest.


Lees ook

Lees ook: Waarom leent Frankrijk nu wel wereldberoemd middeleeuws Tapijt van Bayeux uit aan Engeland?

Detail uit het Tapijt van Bayeux (1082). Foto Culture Club