Column | Blue zone nummer 6

Het is dinsdagochtend en uitgestorven in De Driehoek, een charmant jarendertigbuurtje in Amersfoort-Zuid. Behalve in de Miereveldstraat, waar de ijzeren wieltjes van karren met zakken meel rinkelen over de klinkers richting een oud-schoolgebouw dat oogt als een nest vol… nu ja, mieren, met overal bezige mensen die in- en uitlopen.

Huis Miereveld heet het nest en in de voormalig klaslokalen vind je een bakkerij en een atelier, een meubelmaker, een muziekschool, een kinderdagverblijf, een dagbesteding voor ouderen, maatschappelijke organisaties en nog veel meer. Met als centrale plek de Huiskamer, waar je terecht kunt voor workshops, lezingen of een maaltijd en waar deze ochtend het groepje van de wekelijkse Tai Chi-les nog even blijft napraten op het koffie-uurtje voor de buurt. „Succes hè, in Brussel!” „Tot vrijdag!” Tot de gastvrouw: „De koekjes zijn lekker!”

„Ja, die zijn heel hecht intussen”, zegt Marieke van der Zeijden (54), die een rondleiding geeft. „Terwijl, hoe lang zijn ze bezig? Een jaar?”

Ze woont om de hoek en miste een plek voor ontmoeting; het buurthuis was wegbezuinigd. En toen de wijk honderd jaar bestond en ze met medebewoners op zoek was naar de locatie voor een buurtfeest, viel hun oog op deze leegstaande school. Een sociaal ondernemer kocht het pand, ze richtten een stichting op en met hulp van de gemeente begonnen ze een wijkontmoetingsplek. „Januari 2022 kregen we de sleutel.”

Van het één komt „al-tijd” het ander, is Van der Zeijdens motto. Kijk naar Albert, de meubelmaker. Die woont ook in de buurt en baalde ervan dat de bouwmarkt waar ’ie zelf geregeld hout liet zagen failliet ging, en nu is hij hier op woensdag zelf een houtzaagservice begonnen. „Kan iedereen terecht voor een plank op maat.” En een buurtgenoot van het koor dat in het gebouw oefent speelt piano bij de dagbesteding voor ouderen, waar inmiddels óók de peuters van het dagverblijf aanschuiven. „Elke dinsdagmiddag, zo’n treintje van kinderen hier op de gang.” Glimlach: „‘Oh, we gaan naar opa en oma!’”

Het treintje loopt sinds deze week langs een blauwe trofee, prominent in de ontvangsthal. Want Huis Miereveld won onlangs de eerste prijs op het Blue Zone Festival, georganiseerd – voor de tweede maal – door onder meer een vastgoedbedrijf en een zorgkennisplatform ter promotie van ‘gezonde leefomgevingen’.

En ja, daar hoort de kleur blauw bij, sinds onderzoekers in 2004 een blauwe cirkel trokken om Sardinië omdat bleek dat de inwoners vaker dan gemiddeld honderd jaar worden. En nadat een National Geographic-journalist daarna nog vier van zulke plekken in de wereld vond, in Japan, Costa Rica, Griekenland en Californië, werd ‘blue zone’ een begrip. Wat is op die plekken hun geheim, wilde iedereen weten. ‘Gematigd leven’, bleek een constante. ‘Geen stress’. ‘Ikigai’ (heb een doel). En ook: je onderdeel voelen van een gemeenschap.

Op het onderzoek viel van alles aan te merken – wórden ze daar wel echt ouder, zijn het niet gewoon genen? – maar het idee van de vijf ‘blue zones’ is onweerstaanbaar. Overal in de wereld willen regio’s ‘blue zone nummer zes’ worden, ook in Nederland. Wethouders van Altena, Hollands Kroon, Zoetermeer en Zuidoost Friesland spraken al de ambitie uit. ‘Blue zone Bakkeveen.’

Maar intussen staat de blauwe trofee mooi wel hier, in Huis Miereveld.

Van der Zeijden knikt. „Ik heb nooit bedacht: zo moet het worden. Zoiets kun je niet op papier bedenken, dat moet ontstaan.” Een doorpakmentaliteit, dat helpt. En hulp van honderd vrijwilligers; veelal buurtgenoten. Sommigen kwamen ooit binnen voor een lezing, het repair café of een kop koffie en helpen nu als kok, gastvrouw of in de moestuin – het oude schoolplein waar achtduizend tegels zijn uitgewipt.

Je komt voor het één en blijft hangen voor het andere, dat is het idee. En steeds vaker ziet Van der Zeijden kleine dwarsverbandjes ontstaan. Buurtbewoners die elkaar hier hebben ontmoet en elkaar nu ook buiten treffen. „Gaan ze samen naar de film in Ede. Mooi toch!”

Freek Schravesande doet elke donderdag ergens vanuit Nederland verslag.