Israël wijst bestand af, zet strijd tegen Hezbollah voort

Door een onzer redacteuren

De Israëlische regering heeft het Frans-Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren van de gevechten tegen Hezbollah afgewezen. Premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat de strijd tegen Hezbollah in Libanon doorgaat, aldus internationale media op basis van een geschreven verklaring van Netanyahu. „De premier heeft de Israëlische strijdkrachten geïnstrueerd om de gevechten met volle kracht voort te zetten”, zo luidt de verklaring. „Ook zullen de gevechten in Gaza doorgaan, totdat alle doelen van de oorlog zijn bereikt.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, had eerder donderdag op X het Frans-Amerikaanse voorstel al afgewezen. „We zullen blijven vechten tegen de terroristische organisatie Hezbollah met al onze krachten, tot de overwinning en alle inwoners uit het noorden veilig terug naar huis kunnen.” De Israëlische oppositieleider Yair Lapid sprak zich op X uit voor een bestand van zeven dagen, zodat Hezbollah geen tijd heeft om schade te herstellen. Hij stelde ook dat alleen deals overwogen moeten worden die voorzien in een terugkeer van geëvacueerde Israëliërs uit het noorden naar hun huizen.

Eerder op donderdag spraken onder meer Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hun steun uit voor het plan om tot een 21 dagen durend staakt-het-vuren te komen. Ook de Europese Unie, Australië en Japan steunen het plan.

Veiligheidsraad

Frankrijk en de VS werkten samen aan een wapenstilstand van 21 dagen tussen Hezbollah en Israël. Die drie weken moeten gebruikt worden om verder te onderhandelen, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot bij de Veiligheidsraad van de VN. „We gaan ervan uit dat beide partijen het onmiddellijk accepteren om zo de burgerbevolking te beschermen en te beginnen met diplomatieke onderhandelingen.”

Barrot vertrekt eind deze week naar Libanon om een diplomatieke oplossing te realiseren. Hij verwijst daarvoor naar VN-resolutie 1701, die in 2006 een einde maakte aan een oorlog tussen Israël en Hezbollah. Na een week van intensieve onderhandelingen tussen Frankrijk en de VS stelde de VN-veiligheidsraad destijds deze resolutie op. Israël en Hezbollah accepteerden de voorwaarden, waarna Israël zijn troepen terugtrok uit Libanon en Hezbollah werd ontwapend.

De Israëlische krijgsmacht vocht intussen hevig door in Libanon, met donderdagnacht 75 aanvallen op naar eigen zeggen verschillende Hezbollah-doelen in de Bekaavallei en in het zuiden van Libanon. Volgens Libanese media zouden bij een Israëlisch bombardement op een woonhuis donderdag 23 Syrische vluchtelingen zijn gedood. Het is een van de dodelijkste aanvallen sinds het Israëlische offensief in Libanon enkele maanden geleden begon.

Oorlog en recht; Harris en het Midden-Oosten pagina 16-17