Niemand heeft alle wijsheid in pacht

Wij van de Smibanese University pogen te allen tijde geweldenaren te imiteren. Dit imiteren zit hem niet in wat zij doen, of waarom zij het doen, maar meer in de hoe, hoe zij doen wat ze doen. Verdiepen in de hoe is namelijk de shit die maakt dat je zelf ook gaat begrijpen hoe of wat met je eigen willen en kunnen. Want wanneer het gaat over de hoe, hebben we het namelijk over universele wetmatigheden, ingangen die in principe voor eenieder te betreden zijn, en waar we ook allemaal aan onderworpen zijn.

Een hele man, die wij van de Smibanese University voor altijd zullen eren is wijlen Steve Jobs, de grootmeester der grootmeesters. Wanneer men aan Steve Jobs denkt gaat het al snel over Apple, het revolutionaire merk wat hij samen met z’n kompaan Steve Wozniak oprichtte met het idee om de ‘personal computer’ het leven in te roepen, een computer die je vanaf dat moment in de gemiddelde woonkamer tegen zou moeten komen. Maar niet alleen zijn tijd bij Apple was een revolutionair avontuur. Weinig mensen weten dat er een periode was dat Jobs werd ontslagen bij Apple, en hij sindsdien medeverantwoordelijk was voor een compleet andere technologische revolutie.

Bij Apple werd Jobs ontslagen omdat-ie veels te hardnekkig was in z’n management, en in de periode daarna heeft hij veel inner work verricht om die vaardigheid te ontwikkelen. Een van de vele dingen die wij van de Smibanese University imiteren als we denken aan de persoon Steve Jobs, is het hebben van wat wij een fluïde mening noemen, iets wat hij zichzelf sinds dien aanleerde. Als men een discussie met hem had en hem wist te overtuigen, wist hij in een split second zijn mening volledig bij te schaven. Hij hield niet vast aan een mening of idee omdat er een moment was dat dit zijn overtuiging was. Een mening hoort fluïde te zijn, want niemand heeft alle wijsheid in pacht.

Dit matigen van Jobs zijn persoonlijke overtuigingen maakte dat shit echt voor hem begon te werken. In de periode nadat hij werd ontslagen richtte hij NeXT op, een softwarebedrijf dat in 1997 weer werd overgekocht door Apple, en hij kocht het bedrijf The Graphic Group op, wat kort werd omgetoverd tot wat wij nu kennen als Pixar Animations. Ook Pixar werd uiteindelijk overgekocht door Disney voor 7,4 miljard harde dollars, en zodoende werd hij de grootste aandeelhouder binnen Disney. Het matigen van je kijk en mening over shit kan dus zeker lonen, als we wijlen Steve Jobs z’n model mogen geloven.

In deze veranderlijke wereld moeten onze meningen fluïde zijn, want met een averechtse houding neem je niet meer deel aan de veranderlijkheid. Een verstijfde mening belemmert je deelname aan de flow of life. Een fluïde mening maakt dat je ondanks jouw kijk een open blik houdt voor hoe je de tori in kwestie ook zou kunnen bekijken. Terwijl je het open houdt, blijft er dus ook ruimte voor nieuwe inzichten, in plaats van dat je puntje bij paaltje vasthoudt aan een bevinding. Meningen zijn bevindingen, en bevindingen zijn altijd prooi voor herziening. Maar let wel; dit neemt niet weg dat je niet kan staan op wat jij denkt of vindt. Eenieders mening heeft bestaansrecht.

Prof. Soortkill, oprichter van de Smibanese University, publiceerde Smibanese woordenboek 2.0 en Smibologie. Each one, teach one. Hij is mede-oprichter van Smib Worldwide.