De Achterpagina wil graag inventariseren wat voor ervaringen lezers met in Nederland levende wasberen hebben. Dit naar aanleiding van de feestdagenreclame op tv van supermarktketen Lidl, waar een behulpzame Nederlandse wasbeer de kerstsfeer verhoogde. Fictie natuurlijk, maar wat zijn de feiten?
Officieel worden wasberen, die uit Duitsland de grens over komen, in Nederland als ongewenste indringers gezien, schadelijk voor de inheemse natuur. Of dat zo is, is onduidelijk. Ze eten volgens bioloog Jaap Mulder graag Amerikaanse rivierkreeften, die als plaag gezien worden. Daarmee zou de wasbeer dus een prima natuurlijke bestrijder van de rivierkreeft zijn in Nederland – vriend, geen vijand. Hoeveel wasberen in Nederland wonen weet niemand; ze zijn ’s nachts actief en slapen overdag.
Zoals bijvoorbeeld in de gemeente Vught. Daar zorgde een slapende wasbeer in een boom in april 2021 voor paniek. De gemeente wilde het slapende dier laten doodschieten, in lijn met Europese regels, maar een dienstdoende dierenarts schoot het dier met een verdovingspijltje. Daarna werd de wasbeer naar de Stichting Aap in Almere gebracht. In Limburg en Gelderland laten de provinciebesturen het beest afschieten. Dierenorganisaties hebben daartegen geprotesteerd.
Wat zijn uw ervaringen met de Nederlandse wasbeer? Is het zo erg als in Amerika, waar het dier inheems is? Lezer Lucas Ligtenberg woonde enige tijd in de VS en liet weten dat hij die lieve wasbeer uit de kerstreclame maar niks vindt. Hij schrijft: „Bij ons in de VS woonden vier wasberen onder het schuurtje. Tegen de schemering kwamen ze naar buiten en probeerden via het ontluchtingsrooster de keuken binnen te komen. Dat lukte. Ze eindigden in een keukenkastje waar ze knaagden aan plastic opbergdoosjes. Een haalde nog naar mij uit met zijn klauw. Met watten vol ammoniak kon ik ze verjagen. Als ze zich inderdaad in Nederland vestigen staat ons nog wat te wachten. Daar is een wolf lief bij.”
Wat zijn uw ervaringen met Nederlandse wasberen? Dat willen we graag weten. Mail uw reactie van maximaal 200 woorden, eventueel met foto, aan [email protected] met ‘wasbeer’ in de onderwerpregel. In het nieuwe jaar publiceren we een selectie uit de inzendingen.