Negen fijne games voor de reis- óf thuisvakantie

Zomergames De zomer is hier, tijd om uit te rusten. Met deze negen tips voor games zit je heerlijk relaxed thuis, op de camping, of op de achterbank.
De verhalende puzzelgame Dordogne.
De verhalende puzzelgame Dordogne. Beeld Un Je Ne Sais Quoi Studio
Gamegids zomer

Het is zomer! Of je nu thuis op de bank vakantie houdt of op de camping, een spel kan je helpen om even tot rust te komen. Dat hoeft niet te betekenen dat je tientallen uren met monsters moet vechten: ook voor wie liever iets rustigers heeft, is er veel zomers plezier te halen uit videogames.

3 zomerse games

Ja, je kán op reis in grote actiegames als Assassin’s Creed: Odyssey, maar niet iedereen snakt naar adrenaline. Deze zonnige games brengen jou rustig naar warme oorden, ook thuis achter je bureau.

1 Dordogne

Dordogne is een prachtige, verhalende puzzelgame in schilderachtige aquarelstijl, die perfect herinneringen oproept aan warme familievakanties in de Franse Dordogne. Mimi immigreerde met haar ouders van Frankrijk naar de Verenigde Staten, en liet daarbij haar geliefde oma achter. Als volwassene keert ze terug naar het grootouderlijk huis om te achterhalen wat er gebeurde tijdens haar laatste vakantie bij oma – en waarom haar vader brak met zijn moeder.

Nintendo Switch, Xbox One/Series X|S, PlayStation 4 en 5, pc. Un Je Ne Sais Quoi Studio. € 14,99. Voor 3+

2 Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons was dé game van 2020, maar de ontsnappende kwaliteiten van dit schattige eilandspel blijven aantrekkelijk. Je spoelt aan op een prachtig tropisch eiland, en krijgt een simpele opdracht: orden dit eiland naar eigen smaak en maak het bewoonbaar. Omdat sommige zaken in de game ook een dag in de werkelijkheid kosten, word je gedwongen om te onthaasten.

Nintendo Switch. Nintendo. € 48,99. Voor 3+

3 Subnautica

Op zoek naar iets meer avontuur? In Subnautica speel je een astronaut die vastzit op een oceaanplaneet. Vanuit je drijvende vlot ga je op onderzoek uit in deze tropische watermassa. Later bouw je een eigen thuisbasis, van waaruit je nog dieper de zee in kan, op zoek naar bijzondere flora en fauna – de meer gevaarlijke exemplaren moet je ontwijken of bestrijden. Wil je gewoon genieten van de oceaan, dan zet je de game op de vrije modus.

Nintendo Switch, Xbox One/Series X|S, PlayStation 4 en 5, pc. Unknown Worlds Entertainment. € 29,99. Voor 7+

3 games om op vakantie te relaxen

Op zoek naar een fijne hersenkraker of een meeslepend verhaal voor op de camping? Deze fijne games steek je zo in je broekzak.

1 Into the Breach

Het lijkt een plot van een actiefilm: drie mensen in grote robotpakken moeten het opnemen tegen aliens. Maar eigenlijk is Into the Breach net schaak. Om beurten moet je je robots op strategische plekken zetten, waarvandaan ze aanvallen kunnen uitvoeren. Je moet altijd ver genoeg vooruit denken om een sessie succesvol tot een einde te brengen: dit is een complex spel van oorzaak en gevolg.

Pc, Android, iOS. Subset Games. Op mobiel gratis bij een Netflix-abonnement, op pc € 14,99. Voor 12+

2 Life is Strange: True Colors

Life is Strange: True Colors volgt het verhaal van Alex, een jonge vrouw die jarenlang in een weeshuis woonde. Eindelijk mag ze weg, om bij haar broer te gaan wonen in een pittoresk stadje in Colorado, maar dan slaat het noodlot toe. Deze heerlijk geschreven game laat je soms vrij om dit prachtige bergdorp en zijn markante bevolking te leren kennen, maar maakt je verder op toegankelijke wijze deel van zijn emotionele verhaal.

Nintendo Switch, Xbox One/Series X|S, PlayStation 4 en 5, pc. Deck Nine. € 59,99. Voor 16+

3 Stardew Valley

Er zijn meer dan genoeg boerderijgames op de markt, spellen die proberen om de speler rust te bieden door de prettige cyclus van zaaien en oogst, van lente tot winter, en ja, van geld verdienen tot je huis inrichten. Zelden was een boerderijgame echter zó volledig, zó diep, zó creatief en zó rustgevend als Stardew Valley, dat door velen wordt gezien als een van de beste games aller tijden. Het opzetten van een goed lopende boerderij is een fijn vakantieproject.

Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4, Pc, Android, iOS. Concernedape. Nu gratis op iOS via Apple Arcade, anders € 5,- op mobiel, € 14,99 op andere platformen. Voor 7+

3 games voor kids op de achterbank

Heb je een flinke rit te gaan en willen de kinderen op de achterbank ook iets spelen? Grote Nintendo-games als The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Odyssey kunnen uitkomst bieden, maar zijn ook erg complex. Hier wat tips voor simpelere achterbankgames voor kinderen.

1 Pokémon Snap en Let’s Go

De Pokémon-games draaien om schattige monstertjes die je op één of andere manier moet verzamelen. Zowel Snap als Let’s Go zijn makkelijker dan de ‘hoofdgames’: in Snap moet je als fotograaf plaatjes schieten van Pokémon terwijl je in een soort monorail zit, terwijl Let’s Go Pokémon uitkleedt tot de basis, namelijk rondlopen en monstertjes vangen.

Nintendo Switch. Nintendo. € 59,99. Voor 3+, 7+.

2 Kirby and the Forgotten Land

In Kirby and the Forgotten Land moet het vreetgrage doch schattige bolletje Kirby beestjes redden uit een gevaarlijk fantasieland. Al lopend en springend baan je je een weg naar het einde van elk level. De fantasie spat ervanaf, zeker wanneer Kirby rare vormen moet opeten en aannemen om verder te komen, zoals een auto of een drankautomaat.

Nintendo Switch. HAL Laboratory. € 59,99. Voor 7+.

3 Overcooked 1 en 2

Hoe snel kan jij koken? De Overcooked games zijn geschikt om alleen te spelen, maar ook met de hele familie. Om een verschrikkelijk monster te bestrijden moet er eten worden gemaakt, en snel. Dat betekent groente snijden, vlees bakken, en alles op tijd bij elkaar verzamelen – terwijl de personages soms wanhopig over ijs rollen of bestookt worden met lava.

Nintendo Switch, Xbox One/Series X|S, PlayStation 4 en 5, pc. Team 17, Ghost Town Games. € 15,99/€ 22,99. Voor 3+.